Ivanćgradskoj publici premijerno prikazan “Transat” dokumentarac Ivica Kostelića

Jučer je u Ivanić-Gradu, u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana premijera dokumentarnog filma “Transat” slavnog skijaša, a sada i jedriličara, Ivica Kostelića. Ovaj autorski film prema riječima autora pruža sirov, ali uzbudljiv uvid u jednu od najtežih svjetskih regata – Transat Jacques Vabre. Film “Transat” nije samo priča o jedrenju; to je priča o ljudskoj izdržljivosti, snazi volje i strasti prema moru. Ivica Kostelić, poznat po svojim skijaškim uspjesima, ovim filmom ističe se i kao talentiran autor i pustolov, čije je iskustvo na otvorenom moru očaravajuće i inspirativno.

Nakon povlačenja iz profesionalnog skijanja 2017. godine Ivica Kostelić se posvetio oceanskom jedrenju na jedrilici u “Klasi 40”. Film “Transat” prati njegove avanture kroz ultradugu regatu koju je odjedrio zajedno sa svojim suskiperom, Francuzom Callisteom Antoineom, u studenom 2021. Film na fascinantan način prikazuje izazove i avanture s koje se suočavaju natjecatelji tijekom prelaska Atlantskog oceana. Kroz film, gledatelji imaju priliku doživjeti ne samo tehničke aspekte jedrenja, već i emocionalne trenutke koji prate ovakvu vrstu natjecanja.

Autor filma ističe kako su nekada foto albumi bili glavni način čuvanja uspomena, dok danas video materijali pružaju bogatiji doživljaj. Ivica Kostelić je odlučio svoje iskustvo s Transat regate podijeliti s drugima, ne samo radi pripovijedanja o samoj regati, već i kako bi educirao ljude o jedrenju općenito. Naglašava da je oceansko jedrenje u Hrvatskoj relativno nepoznato, što ovu temu čini egzotičnom i zanimljivom.

Iako se film usredotočuje na njegovo sudjelovanje u regati, Kostelić priznaje da nije uspio snimiti mnoge uzbudljive trenutke zbog prirode situacije na brodu. Kada nastupi kaos, snimanje postaje sporedno, jer su ruke i pažnja potrebni na drugim mjestima. Unatoč ovim izazovima, vjeruje da je iz filma izvukao maksimum, posebno uzimajući u obzir ograničeni prostor na brodu.

Kostelić također izražava zahvalnost Gradu Ivanić-Gradu,koji je prepoznao i podržao ovaj projekt. Smatra važnim da njegovi sugrađani dobiju širi uvid u njegov život i izazove s kojima se suočava. Dok mnogi prate njegove avanture na društvenim mrežama, film pruža dublji i detaljniji prikaz njegovog iskustva.

Za budućnost, Kostelić otkriva da ima dva aktivna filmska projekta vezana za skijanje, iako još uvijek nije snimljen ni prvi kadar. Iako je teško predvidjeti točan tijek događaja, jasno je da će Kostelić i dalje biti aktivan na filmu, nastavljajući dijeliti svoje strasti i avanture s javnošću.

Na projekciji je prisustvovao i gradonačelnik Javor Bojan Leš koji je tom prilikom izjavio: S velikim zadovoljstvom mogu istaknuti da Ivica, kao naš sugrađanin nastavlja promovirati naše vrijednosti i kroz svoje nove projekte. Posebno smo ponosni na njegov najnoviji poduhvat – dokumentarni film “Transat”, koji prati njegovu jedriličarsku avanturu preko Atlantskog oceana.

Kao grad, imali smo priliku financijski podržati dio ovog projekta. Iako je naš doprinos bio skroman, vjerujemo da je ova suradnja na obostrano zadovoljstvo. Ivičin film simbolizira spoj tradicije i inovacija, te reflektira duh našeg grada – rekao je gradonačelnik.

Iako još nisam imao priliku vidjeti film, siguran sam da će Ivičina priča biti još jedna uzbudljiva avantura na granici između mogućeg i nemogućeg, baš kako smo to navikli od njega– dodao je prije projekcije filma gradonačelnik Leš.

O.Z.

2023-11-29T09:32:45+01:0029. Studeni, 2023.|Kultura, Novosti|