Ivanić-Grad – odskočna daska za talente

Photo by Diego PH

Obožavam Ivanić, miran gradić u kojem usporavaju, zastaju i zamiru svi potencijali rijeke Lonje dok se ne priključe velikoj, užurbanoj, ubrzanoj i proaktivnoj Savi; ovo je grad koji svakome daje šansu za uspjehom. Pravo moderno mjesto koje pruža mogućnost za izboriti se za svoja ponajbolja izdanja.

Učimo li iz povijesti, ako je suditi po našim znamenitim građanima poput Deželića, Basaričeka, Kundeka, Šveara, Posilovića ili Blaškovića, Grgca, proslavili su se tek onda kada su iskoračili iz sigurnosne zone ovih ljepota stajanja na mjestu. Nisu htjeli biti Lonja.

Ivanić-Grad je udobna fotelja s pogledom na metropolu. Kao stvoren za snove o boljem život; sve bitne institucije su nadohvat ruke.

Grad diše punim plućima u šumi Žutici, teritoriju u kojem samo znalci znaju prepoznati čudesnost bijega iz svakodnevnih rutina kako bi osvježili energiju za nove radne aktivnosti, hvatali fotoaparatom motive koji će je proslaviti ili se prepuštati dokolici dok podzemna naftna polja bildaju gradski proračun.

Grad je uvijek otvoren za izazove novih i sposobnih pridošlica koji će svoje poslove proslavljali i izvan granica Lijepe naše.
Svaki istinski talent će svoju potvrdu vrijednosti pronaći i izvan okvira onih samodopadnih i samozadovoljnih pospanaca kojima je dovoljno tetošenje rodbine i prijatelja s figom u džepu.

Naši Ivanićki talenti lete svijetom znanosti, sporta, glazbe, književnosti, inovativnosti i slave koja ih čeka u krugovima prepoznatih vrijednosti.
Ivanić je otvoren i za prve korake nesigurnih došljaka, gurua ili baja koji u svom selu uvijek mogu raditi red.
Zamke nastaju kada se ne znaju suočiti sa svojih manjkavostima, neznanjima, nedorečenostima i psihologijom metodike uspjeha; ako zablude nadrastu njihove mogućnosti.

Lako je nama biti otvoren grad bez predrasuda: odskočna daska za sposobne koji su znali prigrabiti prigodu za usponom i uspjehom. U zabludi su svi oni koji vjeruju u isprazne brbljarije i nesposobnosti. Možda je tada bolje vrate se svojem vrtu ili vinogradu jer će se uvijek netko naći tko će povjerovati da je kiseliš majka svih gemišta.

Jadranko Bitenc

Jadranko Bitenc, književnik, novinar, voditelj i urednik na portalu Volim Ivanić, /emisija 100/lica/, član DHK. Studirao književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, vodio emisije za mlade, i noćni program na Obiteljskom radiju Ivanić, radio kao nastavnik u osnovnim školama i srednjoj školi, bio novinar 6 godina u Poletu, knjižničar, voditelj Centra za kulturu i obrazovanje POU Ivanić-Grad. Njegov roman za djecu „Twist na bazenu“ je na popisu lektire za 6. razred osnovne škole.

2022-04-03T08:45:25+02:0031. Ožujak, 2022.|Kolumne, Kultura, Šetnica|