Ivanić-Grad u znaku prevencije: Dan narcisa s fokusom na zdravlje žena

Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, zajedno sa svojim zamjenikom Tomislavom Cuvajem i predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Pongracom, pridružio se nacionalnoj kampanji Dana narcisa, promičući svijest o raku dojke kroz podjelu cvijeća i edukativnih letaka. Ovaj događaj simbolizira snagu prevencije i podcrtava važnost ranog otkrivanja, koji su ključni u borbi protiv najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena.

Gradonačelnik Leš istaknuo je važnost ovog dana, ne samo kao sredstvo za podizanje svijesti o bolesti, već i kao priliku za pružanje konkretne podrške ženama u zajednici. “Svake godine kroz akciju Dana narcisa dijelimo narcise i edukativne letke, potičući time žene na pravovremene preglede. Naša je dužnost osigurati da sve žene imaju pristup neophodnim informacijama i resursima za borbu protiv raka dojke,” rekao je gradonačelnik.

Osim promocije prevencije, Leš je adresirao i izazov s kojim se lokalna zajednica suočava – potrebu za novim mamografom u lokalnom domu zdravlja. Planira sastanak s načelnicima susjednih općina s ciljem nabave novog aparata vrijednog 180.000 eura, kako bi se ženama omogućili adekvatni pregledi bez potrebe za odlaskom u druge gradove.

Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke, uveden 2006. godine, pokazao je pozitivne rezultate u smanjenju smrtnosti i povećanju broja ranije dijagnosticiranih slučajeva, ističući mamografiju kao ključnu metodu probira. Pandemija COVID-19 dodatno je naglasila važnost kontinuirane prevencije i potrebu za prilagodbom kampanja poput Dana narcisa, kako bi se očuvalo zdravlje i sigurnost zajednice.

Dan narcisa ostaje ključan datum u kalendaru javnozdravstvenih inicijativa u Hrvatskoj, simbolizirajući jedinstvenu borbu protiv raka dojke i važnost zajedničkog djelovanja u promociji zdravlja i prevencije.

2024-03-22T15:11:41+01:0022. Ožujak, 2024.|Novosti|