Ivanić-Grad želi industrijsku baštinu uvrstiti na Europske rute industrijske baštine

U Ivanić-Gradu započinje provedba opsežnog projekta u kulturi pod nazivom “Industrijska baština Ivanić-Grada“ s ciljem digitalizacije i suvremene interpretacije bogate industrijske baštine te uvrštavanje na Europsku rutu industrijske baštine. Grad Ivanić-Grad i udruga građana Prijatelji baštine iz Ivanić-Grada zajednički surađuju na svim fazama provedbe, a cijeli projekt trajati će do kraja 2020. godine.

Predmet istraživanja su tvrtke koje su obilježile nagli industrijski razvoj grada nakon 2. svjetskog rata (INA-NAFTAPLIN, Ivasim, Ivasim elektronika, Ivanićplast, Antilop, TMPK, Croatia baterije, 6.maj, Moslavina, Agroposavina, Ivakarton i brojne druge) i ujedno proslavile Ivanić-Grad na području cijele države, ali i na području cijele regije. Sponzori projekta su brojne tvrtke koje su djelovale i još uvijek djeluju u segmentu industrije u Ivanić-Gradu; INA d.d., Crosco d.o.o, Ivasim d.o.o., i tvrtke i pojedinci koje surađuju organizatorima s uvidom u arhivsku građu, te pomažu u drugim organizacijskim aspektima.

Prva faza provedbe projekta je održavanje međunarodne volonterske radionice pod nazivom “Mapiranje i dokumentacija industrijske baštine Ivanić-Grada“ koja će se održati u Ivanić-Gradu od 31. kolovoza do 11. rujna 2019. godine. Pripremu i provedbu radionice facilitiraju članovi udruge Prijatelji baštine iu suradnji s udrugom Culture Hub Croatia iz Splita i europskom organizacijom; Europski volonteri za kulturnu baštinu. Na radionici će sudjelovati mladi profesionalci iz područja očuvanja kulture baštine iz Španjolske, Portugala, Tajlanda, Argentine, Ujedinjenog kraljevstva, Srbije, Rusije, Češke i Hrvatske. Osim rada na terenu; mapiranja industrijske arhitekture kao i uvida u arhivsku građu tvrtki, organizirati će se i dvije javne prezentacije za zainteresirane građane i stručnu javnost s ciljem senzibiliziranja lokalnog stanovništva za ovu kulturnu temu. Program radionice uključuje i studijsko putovanje u Sisak s ciljem upoznavanja s projektom interpretacijskog centra industrijske baštine grada Siska koji provodi Gradski muzej Sisak na čelu s ravnateljem, gosp. Vlatkom Čakširanom.

Nakon završetka međunarodne volonterske radionice krenuti će druge faza projekta koje se sastoje od: sistematizacije prikupljene građe, prezentacije na Danima europske baštine u listopadu, pripreme za digitalnu prezentaciju i interpretaciju te organizacije gostovanja u drugim hrvatskim i europskim gradovima radi razmjene iskustva i znanja s drugim gradovima i organizacijama civilnog društva tijekom 2020 godine.

2019-09-02T07:19:26+02:002. Rujan, 2019.|Novosti|