Ivanićgradsku Bučijadu u prva dva dana posjetilo preko 30 tisuća posjetitelja

U subotu 5. listopada svečano je otvorena 15. Bučijada u Ivanić-gradu. Manifestacija posvećena buči, kraljici jeseni, najveća je i najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija u Hrvatskoj, a ove se godine održava od 4. do 6. listopada.

Svečanom otvorenju, uz gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša, prisustvovali su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Josip Vrbanek, izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, izaslanik Predsjednika Vlade RH i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, te direktorica Turističke zajednice Ivanić-Grad Ankica Bešter.

Danas je prilika da naši domaći proizvođači izlože proizvode. Tu je preko 200 izlagača, 60 OPG-a, 25 proizvođača ulja, 13 ekoloških proizvođača, kao i proizvođači hrane s područja cijele Hrvatske. Ovaj događaj izuzetno je značajan i zašto što se kroz gospodarske aktivnosti i kroz stručni skup o proizvodnji bučinog ulja promovira proizvodnja, a tijekom manifestacije proda se 3000 litara bučinog ulja.” izjavio je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Ministar Bošnjaković istaknuo je važnost Bučijade za hrvatski turizam, koji se i ove godine može pohvaliti uspješnom sezonom: „Vlada podržava ovakve aktivnosti jer su velike želje da se turizam afirmira na kontinentu, a ova manifestacija doprinosi tome. Buča je jedan zanimljiv proizvod, kultura koja je dugo bila zapostavljena, a sad vidimo da se razne delicije, slane i slatke pripremaju od buče.“

Direktorica Turističke zajednice grada Ivanić-Grada, Ankica Bešter napomenula je kako do nedjelje poslijepodne posjetitelji mogu uživati uz veliki prodajni sajam buča: „Posjetitelji će tijekom cijelog vikenda imati priliku uživati u brojnim kulturno-zabavnim sadržajima, jelima i slasticama od buče domaćih ugostitelja, pivu od buče i autohtonom vinu škrlet. Za najmlađe posjetitelje tu su kreativne radionice za djecu, vožnja Buča kočijom i Bučko vlakićem, vatrogasnim igrama s bučama, jahanju ponija kao i kazališnim predstavama.

Nakon svečanog otvorenja, uzvanici su posjetili izložbeno-prodajni sajam 15. Bučijade u Ivanić-Gradu, Sajam bučinog ulja, Sajam OPG i EPG, Park skulptura kao i Park hrvatskih branitelja uz pratnju Povijesne postrojbe Ivanić-Grada.

Među glavnim atrakcijama su izložbe skulptura i instalacija pod nazivom „Buča kao inspiracija“ u Parku hrvatskih branitelja. Pripreme za prezentaciju osam instalacija od prirodnih materijala trajale su mjesecima, a postavljane su cijeli dan prije samog otvaranja.

Tijekom cijelog vikenda održavat će se i turistički obilasci grada „U šetnji sa znamenitim građanima“ i „Ivanić tvrđa – vojna povjesnica“, te će se u Muzeju Ivanić-Grada moći razgledati izložba vinogradarstva i vinarstva ivanićkoga kraja „Črn-bel – od trsja do čaše“.

I posljednji dan Bučijade, nedjelju, obilježit će veliki prodajni sajam koji će započeti u 9:00 sati, ali i nastup KUD-a Ivanić na glavnoj pozornici u 10:00 sati, kao i dolazak kume Bučijade Jane Škrgulje na glavnu pozornicu u 10:30 sati. U 15:00 sati na glavnoj pozornici održat će se dodjela priznanja za najbolje skulpture inspirirane bučom, najljepše uređeni prostor i štand, najbolje fotografije Bučijade, kao i za najveću i najoriginalniju buču. Ovogodišnja Bučijada završit će nastupom vokalno-instrumentalnog sastava Vis Pelister.

Podsjetimo, Bučijada se održava u organizaciji Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatske turističke zajednice, Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada.

2019-10-06T08:39:23+02:006. Listopad, 2019.|Novosti|