Izložba likovnih radova i projekta “Tigar” likovne grupe Spomen doma Tigrova iz Rakitja.

Projekt „TIGAR“ : Socijalno angažiran umjetnički projekt „Tigar“ započet je pripremnom fazom projekta tj. edukacijom pod radnim naslovom „Iskustvena radionica o primjeni tehnika postupanja i komunikacije s djecom s oštećenjem vida i drugim višestrukim oštećenjima kroz praktičnu primjenu u umjetničkim tehnikama“. Edukaciju su uspješno prošli svi članovi likovne sekcije Tigrova.

Uslijedio je uvodni set radionica na kojima su sudionici projekta Centra za rehabilitaciju djece i mladeži „Mali dom – Zagreb“ i Tigrovi upoznali i uvedeni u grupu umjetnika koja će dalje biti vođena kroz stvaralački proces. Nakon učenja o životinjskoj vrsti tigrova te simbolici u različitim kulturama napravljena je skica i započeto je oblikovanje pokretne skulpture reciklažnom tehnikom (novine, kartonske kutije i selotejp) u dva dijela kako bi se otvorila mogućnost poigravanja plohama, međuprostorima kao i simboličkim iscjeljenjem. Skulptura je dimenzija prirodne veličine životinje tigar.

Ciljevi projekta su psihosocijalna podrška i osnaživanje djece i mladih s višestrukim teškoćama i veterana međusobnim povezivanjem kroz zajedničko stvaranje i umjetničke akcije, djelovanje na stereotipe te razvoj i širenje mreže osobnih odnosa i transdisciplinarne suradnje. Projektna ideja je nastala prilikom susreta bivših suboraca Đure Đurića i Dražena Viljušića-danas zaposlenika „Malog doma-Zagreb“, a autorica projekta je Margareta Vidmar, također djelatnica ustanove.

Izložba će biti otvorena do 27. studenog 2023. godine.

2023-11-08T10:00:32+01:008. Studeni, 2023.|Kultura, Najave, Novosti|