JAHAČI IZ KUTINE PREKO KLOŠTRA IVANIĆA NA MARIJU BISTRICU

I ove godine Županijska udruga uzgajivača arapskih konja „Krapina“, prve nedjelje poslije Velike Gospe od Zlatar Bistrice do nacionalnog hrvatskog hodočasničkog središta Marije Bistrice organizira sada već 12 – to poznato vozočašće. U nedjelju 17. kolovoza stotinjak kočija i tristotinjak jahača proći će bistričkim Trgom pape Ivana Pavla II. Očekuje se da će crkva na otvorenom bl. Alojzija Stepinca na sv. misi i blagoslovu u nedjelju okupiti oko 30.000 hodočasnika. Manifestacija osim Hrvatske okuplja uzgajivače konja iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Italije. Kutina se i ove godine u organizaciji Udruge uzgajivača i ljubitelja konja Topot, i to jedina poštujući tradiciju hodočašćem dugim 114 kilometara.

Na šestom „kutinskom hodočašću“ simbolično sudjeluje 6 jahača i isti broj onih koji daju logističku potporu. Uobičajeno krenut će u petak, a ove godine to je baš 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe u 8 sati iz Radićeve ulice, preciznije iz dvorišta tradicionalnog objekta „Trem“. Tu je i sjedište Udruge, a koja cjelogodišnjim programom osobito terapijskim jahanjem brine od 20-tak osoba s posebnim potrebama Udruge osoba s invaliditetom i specijalnog odjeljenja OŠ Zvonimir Frank. Odlazak u Mariju Bistricu zahvala je članovima Topot za darovani trud i ljubav upravo u tom programu. U sedlu bit će: Sandra Prevendar Nekvapil, voditeljica konjanika, Jasminka Mošnička, Zvonko Zubčić, Ivanka Mošnička Matijević, Olejsa Wirnsberger i Fran Nekvapil. Logistiku čine: Damir Pučak, predsjednik Udruge, Silvija Rakić, Robert Blažeković, Vesna Marić i Jan Nekvapil.

U petak navečer hodočasnici će noćiti na nogometnom igralištu u Lipovcu Lonjskom. Domaćin im je Općina Kloštar Ivanić. U ime mještana Kloštar Ivanića načelnik Općine Željko Filipović jučer vezano za organizaciju dočeka hodočasnika primio čelne osobe kutinske Udruge Topot. Izrekao je zadovoljstvo što se tradicija, a u koju uz hodočašće obogaćuje suradnja i kulturnih udruga Kutine i Kloštar Ivanića – nastavlja.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2014-08-13T12:11:17+02:0013. Kolovoz, 2014.|Novosti|