Kakve su brzine interneta u Zagrebu i gradovima zagrebačke županije?

Tko više uopće može zamisliti život bez interneta? Malo tko, budući da informacije i podaci svijetom putuju nevjerojatnim brzinama, a pristup svim mogućim podacima jednostavniji je nego ikad. Internet nam je u mnogočemu olakšao život, što zasigurno mogu reći osobe koje ovo čitaju iz udobnosti svoga stana od kuda rade na daljinu.
Jeste li se ikada pitali gdje je u Hrvatskoj najbrži, a gdje najsporiji Internet? Gdje se na toj listi nalazi tvoja županija i tvoj grad pronađi u ovom članku.

Brzine interneta u Hrvatskoj
Kada se promatra brzina interneta važno je napraviti razliku između toga koliko je brz mobilni internet, a koliko fiksni internet, odnosno koja je brzina širokopojasne mreže, budući da se radi o dvije veoma oprečne stvari.
Prema podacima koje nudi Kompare Hrvatska se po brzini preuzimanja podataka na mobilnoj mreži nalazi na visokom 21. mjestu u svijetu. Prema podacima za veljaču 2024. godine medijalna brzina preuzimanja podataka na mobilnoj mreži u Hrvatskoj iznosila je 98,31 MBPS (Megabits per second) što nas stavlja u sam vrh Europe ali i svijeta.

Promatramo li brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži Hrvatska prema podacima za veljaču 2024. godine zauzima 77. mjesto u svijetu s brzinom od 71,65 MBPS što nas stavlja u podređen položaj prema većini ostalih europskih zemalja.

Najbrži i najsporiji Internet u Hrvatskoj
U ovome tekstu radi lakše usporedbe i veće dostupnosti podataka kao parametar usporedbe brzine interneta u Hrvatskoj u obzir je uzet podataka za brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži.
Grad s najbržom medijalnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži u Hrvatskoj za veljaču 2024. godine bio je grad Velika Gorica s brzinom preuzimanja od 166,90 MBPS na drugom mjestu našao se grad Zaprešić s prosječnom brzinom od 150,62 MBPS dok se na trećem mjestu našao grad Rijeka s prosječnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži do 128,56 MBPS.

S druge strane kada promatramo najsporije brzine preuzimanje podataka na fiksnoj internetske mreži u Hrvatskoj, za isto razdoblje, grad s medijalnim najsporijim fiksnim internetom bio je grad Križevci s brzinom od 30,81 MBPS. Nakon njega na listi najsporijih našao se grad Dubrovnik s brzini od 31,16 MBPS dok se na trećem mjestu našao grad Makarska s brzinom od 33,48 MBPS.
Brzine interneta u Hrvatskoj komentirao je Krunoslav Kovačević, stručnjak za telekomunikacije iz Kompare.hr: „ U 2023. svi teleoperateri unaprijedili su svoju infrastrukturnu mrežu i omogućili još većem broju kućanstava pristup internetu s još većim brzinama preuzimanja podataka. Mnogi građani još uvijek ne znaju da imaju pristup optičkoj instalaciji koja u njihovom domu može značajno povećati brzinu ali i stabilnost interneta, stoga bih preporučio da istraže koja im je tehnologija dostupna, a pogotovo onima koji žive u gradovima s nižim brzinama interneta.“

Brzine interneta u Zagrebu i zagrebačkoj županiji

Zagreb i zagrebački prsten očekivano predvode brzinu interneta u Hrvatskoj kada promatramo prosječne brzine fiksnog interneta. Prema podacima za veljaču 2024. godine grad Zagreb i zagrebačka županija nalaze se na samom vrhu poretka najbržih županija prema prosječnim brzinama preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži. Grad Zagreb ipak ima bolju prosječnu brzinu zbog bolje infrastrukturne mreže iako zasebno neki gradovi u zagrebačkoj županiji imaju čak i brži Internet od glavnoga grada Hrvatske.

Brzinama preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži u Zagrebu i okolnim gradovima dosta varira, što se uglavnom može zahvaliti infrastrukturnoj, odnosno širokopojasnoj mreži. Najbrža medijalna brzina preuzimanja podataka za veljaču 2024. godine izmjerena je u Velikoj Gorici i ona je iznosila 166,90 MBPS, dok je najmanja izmjerena u Dugom Selu koji je ujedno i grad s najsporijom medijalnom brzinom preuzimanja podatka na fiksnoj internetskoj mreži u zagrebačkoj županiji podacima za veljaču 2024. godine.

Za potrebe teksta intervjuirani su:
HAKOM
Ookla Speedtest
Stručnjak za telekomunikaciju

2024-03-22T07:45:43+01:0022. Ožujak, 2024.|Novosti, Vijesti iz županije|