Književni susret i predstava – Jadranka Čunčić-Bandov

U srijedu 26. listopada 2022., povodom manifestacije Mjesec hrvatske knjige, u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad gostovala je književnica za djecu i lutkarica Jadranka Čunčić-Bandov.
Učenicima 2. razreda OŠ izvela je lutkarsku kolaž predstavu „Šale, trice, zvrndalice“

temeljenu na istoimenoj knjizi u kojem su upoznali mnoge živopisne lutke izrađene od različitih materijala i uporabnih predmeta (tikvica, starih torbi, kuhača, čarapa…). Boduljko i Žbunika, slonić i bubamara, mišić i maca te mnoge druge oduševile su djecu u jedinstvenoj izvedbi Jadranke Čunčić-Bandov. Gošća je sve prisutne osvojila na prvu razigranošću i pozitivnom energijom. Djecu je često uključivala kao glumce pa je cjelokupni doživljaj bio još intenzivniji. Dječjih pitanja nije nedostajalo, dapače, pa su saznali mnogo zanimljivih detalja iz života jedne svestrane umjetnice. Između ostalog, da je diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, da je još kao učenica bila svestrano angažirana u radu lutkarskog kazališta“ Kvak“, od pisanja igrokaza do glume i animacije, te da je radila kao knjižničarka i odgojiteljica u vrtiću. Danas djeluje kao samostalna umjetnica.

Jadranka Čunčić-Bandov autorica je mnogih igrokaza koji su objavljeni u čitankama, zbornicima, priručnicima, časopisima za djecu te u antologiji hrvatskoga dječjeg igrokaza. Neki od njih su „Razgovori u travi“, „Puž na raskrižju“, „Tinka Fakinka“, a zbirka “Igre sa zmajevima” uvrštena je u lektiru za četvrti razred osnovne škole. Zahvaljujući dugogodišnjem lutkarskom iskustvu igrokaze iz svojih knjiga predstavlja djeci kroz lutkarske kolaž predstave u kojima spaja jednostavnost igre sa raznim životnim mudrostima. Istovremeno književni susret i predstava ispunjena šalom, pjevanjem, igrom i smijehom oduševila je sve prisutne.

Jasmina Hren Knežević

2022-10-27T09:24:58+02:0027. Listopad, 2022.|Kultura|