Književni susret s Romanom Simićem

Prateći interese korisnika te nastojeći predstaviti recentnu književnost za djecu i mlade, Gradska knjižnica Ivanić-Grad ugostila je Romana Simića, svestranog i višestruko nagrađivanog hrvatskog književnika. Iako poznat prvenstveno kao pisac za odrasle piše i za djecu, a učenicima 8. razreda OŠ predstavio je svoju novu knjigu, ujedno prvi roman za djecu „Iva, do Mjeseca i natrag“ u utorak, 30.11.2021. godine.

Razigran, duhovit i srdačan djeci je otkrio puno: o knjigama i književnosti, čitanju i pisanju, odrastanju, tinejdžerima i roditeljstvu. Kako je i sam rekao, za pisanje romana inspiracija su bila upravo njegova djeca, također tinejdžeri, te se njime nastojao približiti njihovom svijetu, problemima, osjećajima, a ponajviše od svega nastojeći ih razumjeti.
U potpunosti zadobivši pažnju osmaša, Roman je nastojao saznati nešto više o njima, od zamki odrastanja do hobija, budućih zanimanja, stavova, koji su im interesi jer sve te teme i još puno više može se naći između redaka romana „Iva, do Mjeseca i natrag“. Uz to je prožet humorom, uzbuđenjima, akcijom te fantastično progovara o odnosima, kako onim prijateljskim tako i ljubavnim te obiteljskim.

Radnju romana autor nije previše otkrivao, dovoljne su bile osnovne smjernice i nekoliko pročitanih stranica da zaintrigira prisutne. Prema reakcijama učenika ne sumnjamo da će „Iva“ pronaći put do publike i čitatelja. Napisan u svega tri mjeseca s velikim zadovoljstvom, ovaj dirljiv roman toplo preporučujemo i odraslima.

Jasmina Hren Knežević

2021-12-01T12:37:06+01:001. Prosinac, 2021.|Kultura|