Koncert Trija Teneda

POU Ivanić-Grad vas poziva na koncert TRIJA TENEDA u četvrtak, 23. rujna 2021. u 19 sati u Maloj dvorani POU Ivanić-Grad. TRIO TENEDA čine Terezija Cukrov, klavir; Neva Begović, violončelo i Davorka Horvat, sopran. Komorni trio Teneda započeo je suradnju 2015. godine sa željom da istraži literaturu za specifičnu kombinaciju instrumenata, kao i obrade i transkripcije koje pokrivaju glazbene stilove od baroka do današnjih dana. Do sada je održao niz zapaženih koncerata, redovito s pomno osmišljenim, zanimljivim i raznolikim programom.

Program :
1) A. Previn: „Vokaliza“ (klavir, violončelo, sopran)
2) M. De Falla: „Siete canciones populares“ (klavir, violončelo, sopran; obrada TENEDA)
3) B. Papandopulo: „Rapsodia concertante“ (klavir, violončelo)
4) K. Weill: „Kanonen song“
„Le roi d’aquitaine“
„Youkali“ (klavir, violončelo, glas, obrada TENEDA)
5) J. Slavenski: „Pjesme moje majke“ (klavir, violončelo, glas; obrada TENEDA

Koncert je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture RH.
Ulaz je slobodan.

BIOGRAFIJE:

Davorka Horvat, sopran

Sopranistica, diplomirala je solo pjevanje u klasi prof. Dunje Vejzović na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (1999). Godine 1998. dobila je nagradu dekana Muzičke akademije za izvedbu pjesama Albana Berga sa Zagrebačkom filharmonijom, a 1999. Rektorovu nagradu za sopransku dionicu u oratorijskom djelu F. Mendelssohna Elias. Debitirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu ulogom Leonore u Trubaduru G. Verdija. Od 2000. djeluje kao slobodna umjetnica, nastupa na samostalnim koncertima Lieda širom Hrvatske. Igra u dječjim glazbenim predstavama Kako je deva dobila grbu (2002, Kazalište Dubrava, režija Dora Ruždjak Podolski), I drvo je bilo sretno (2003, Teatar Exit, režija Rene Medvešek, glazba Krešimir Seletković), Ivica i Marica (2007, Kazalište Dubrava, režija Franka Perković). Surađivala je i sa Zagrebačkim gudačkim kvartetom, izvodeći djela modernih hrvatskih skladatelja. Surađuje s glumcima, plesačima i performerima. Uči ljude pjevati od 2000.

Neva Begović, violončelo

Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Valtera Dešpalja. Dobitnica je Dekanove nagrade Muzičke akademije. Usavršavala se te diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Valtera Dešpalja. Dobitnica je Dekanove nagrade Muzičke akademije. Usavršavala se na „Universität für Musik und darstellende” u Grazu u razredu prof. Rudolfa Leopolda i pohađala majstorske tečajeve znamenitih pedagoga. Kao solist nastupila je uz Zagrebačku filharmoniju i Zagrebački komorni orkestar. Suutemeljiteljica je gudačkog kvarteta Porin (osnovanog 1998. god.) s kojim intenzivno nastupa u domovini (Zadarske večeri, Osorske glazbene večeri, Festival Sv. Marka, Muzički bienalle, Dubrovačke ljetne igre i Lisinski subotom) i u inozemstvu (2000. Godine u Hannoveru predstavlja Hrvatsku glazbu na Svjetskoj izložbi EXPO 2000, u Austriji, Sloveniji, Argentini, Italiji i Kanadi). Djeluje kao profesorica violončela na glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog. Njeni učenici osvojili su brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Za izvrsne rezultate u radu s učenicima Agencija za odgoj i obrazovanje dodijelila joj je priznanja (školske godine 2007/2008 i 2009/2010). Snima za Hrvatski radio, za televiziju u Hrvatskoj i Austriji, te filmsku glazbu.

Terezija Cukrov, klavir

Terezija Cukrov, pijanistica rodom iz Poreča, ocijenjena je od strane kritike kao „suptilan, strastven i tehnički superioran izvođač“. Kao solist i komorni glazbenik nastupila je širom Europe, Amerike i Azije, na prestižnim pozornicama od kojih se ističu Carnegie Hall, Steinway Hall i njujorška MoMA. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, magistrirala na Mannes College of Music u New Yorku i doktorirala na Unverzitetu Rutgers u New Brunswicku, SAD. Učila je kod Ljubomira Gašparovića, Konstantina Bogina, Jerome Rosea, Susan Starr i Daniela Epsteina. Snimala je za Albany records i Innova recordings. Aktivno se bavi pedagoškom radom, održala je pijanističke seminare u Hrvatskoj, SAD-u i Hong Kongu. Predavanjima na temu “Elementi folklora u pijanističkoj literaturi hrvatskih kompozitora” predstavila se na Sveučilištima u Sloveniji, Rusiji i Gruziji. Suosnivač je i programski urednik međunarodnog glazbenog festivala “Terra Magica” koji se do 2010. održavao u Poreču, ugostivši brojne ugledne svjetske glazbenike. Od jeseni 2011. živi u Zagrebu, djeluje na glazbenoj školi Pavla Markovca i Muzičkoj akademiji.

2021-09-20T17:28:37+02:0020. Rujan, 2021.|Kultura, Najave|