Kulturno bogatstvo Posavskih Brega: 90 godina očuvanja tradicije

U srcu Posavskih Brega, Kulturno-umjetničko društvo „Ogranak seljačke sloge“ već devet desetljeća čuva i njeguje bogatu kulturnu baštinu regije. Osnovano daleke 1934. godine, ovo društvo postalo je simbol očuvanja izvornih posavskih pjesama, plesova i običaja.

Kroz 90 plodnih godina, KUD je stekao ugled na brojnim smotrama kako u Hrvatskoj, tako i izvan njenih granica. Značajan trenutak u povijesti društva dogodio se 1987. godine kada je Hrvatski radio u Posavskim Bregima tonski zabilježio 70 zavičajnih pjesama i plesova. Na temelju tih zapisa, 2001. godine izdani su CD i kaseta “I ja jesam posavačko dete”, što je dodatno obogatilo rad društva.

KUD se posebno ponosi organizacijom Smotre muških pjevačkih skupina Hrvatske, jedinstvenog događaja na kojem sudjeluju isključivo muške pjevačke skupine iz različitih KUD-ova. Uz to, društvo je izdalo etnografsku mapu “S onu stranu Savice” i niz nosača zvuka koji dokumentiraju lokalne crkvene i tradicijske pjesme.

Napori društva nisu ograničeni samo na očuvanje tradicije, već se ulaže i u obrazovanje mladih. Formiranjem mlađe tamburaške skupine i aktiviranjem dječjih skupina, KUD “Ogranak seljačke sloge” osigurava da nova generacija nastavi njegovati i čuvati kulturnu baštinu.

Velika proslava 90. obljetnice održat će se 11. svibnja 2024. godine u društvenom domu u Posavskim Bregima, gdje će se okupiti sadašnji i bivši članovi društva, kao i brojni gosti iz zemlje i inozemstva.

Kulturna baština koju KUD „Ogranak seljačke sloge“ očuva, poštuje i voli neizmjerno je važna za identitet svih njenih članova. Ovo društvo dokazuje kako je moguće u moderno doba sačuvati bogatstvo prošlosti i prenijeti ga na buduće generacije.

2024-05-08T08:19:07+02:008. Svibanj, 2024.|Najave, Novosti|