Legende i mitovi Zagrebačke županije oživjet će ovog vikenda u Lukavcu

Coprnice, čarobnjaci, moguti i mitska bića oživjet će ovog vikenda u starom gradu Lukavcu kraj Velike Gorice na drugom LegendFestu, obiteljskom festivalu narodnih priča, legendi i mitova Zagrebačke županije koji se ondje u subotu i nedjelju održava u organizaciji Udruge Val kulture i Muzeja Turopolja te uz podršku Zagrebačke županije, Grada Velike Gorice i turističkih zajednica Zagrebačke županije i Velike Gorice.

Ovaj festival nadahnut narodnim predajama posjetiteljima Županije i šire nudi brojna besplatna događanja – od izložbi,kazališnih predstava i glazbenih točaka do radionica, čitanja priča i predavanja u kojima sudjeluje stotinjak umjetnika.

Posjetitelji će se tako moći konzultirati s coprnicom u Vještičjem brlogu, upoznati Lukavečku gataru, položiti ispit za coprnicu, u Metlaonici napraviti vlastitu vještičju metlu, priključiti se poznatom umjetniku Nikoli Falleru u izradi slamnate Skulpture velike Coprnice. Na nekoliko lokacija moći će se razgledati i prigodne izložbe, poput Mjesečevih sjena Zdenka Bašića,
Vještica iz Mjesečevih sjena Ive Lulić, izložbe lutaka Tihane Ostreš ili pak izložbe najmlađih sudionika, učenika županijskih osmoljetki pod nazivom LegendArt.

Koncert pod nazivom Mjesto za mene održat će Anita Valo, Meri Jaman, Jelena Radan i Ivan Kristijan Majić. Janine Coprije naziv je glazbenog programa Vokalno – instrumentalnog sastava Jane dok će glazbu 15. i 16. stoljeća izvoditi Ansambl Triola. Tu su i kazališne predstave Bilogorska čarolija: Prinčeva staza, Preko grama, preko trna, predavanja i pričanje priča o coprnicama, mitskim čarobnicama i legendama Ive Sille, Tihane Ostreš, Andreje Krenek i drugih, razne kreativne radionice poput izrade coprnica i moguta, likovne radionice, radionice izrade maski i niz drugih sadržaja. Festival završava u nedjelju u 22 sata
vatrenim spektaklom „Laku noć coprnice“ Udruge Slama i Ri teatra.

Maja Priselac

2015-05-27T14:29:02+02:0027. Svibanj, 2015.|Vijesti iz županije|