Ljubav kroz vjekove: Od svetog Valentina do danas

Valentinovo, poznato i kao Dan zaljubljenih, obilježava se 14. veljače kao dan ljubavi i romantike. Njegovo porijeklo seže duboko u povijest, miješajući kršćanske i rimske tradicije, kao i narodne običaje i moderne komercijalne utjecaje.

Priča o Svetom Valentinu, po kojem je blagdan dobio ime, obavijena je legendama. Jedna od priča govori o biskupu Valentinu iz Ternija, koji je bio poznat po vjenčavanju parova u tajnosti, suprotno zakonima cara Klaudija II. Druga legenda spominje Valentina kao svećenika koji je pružao utjehu progonjenim kršćanima i zaljubljenim parovima, što ga je na kraju dovelo do mučeništva​​.

Zanimljivo je da Valentinovo kao praznik ljubavi nije bilo uvijek povezano s romantičnom ljubavlju. U Rimskom Carstvu, sredinom veljače obilježavala se Luperkalija, festival plodnosti. No, krajem 5. stoljeća, papa Gelazije I zamijenio je Luperkaliju s kršćanskim blagdanom posvećenim Svetom Valentinu, koji je tijekom vremena postao dan ljubavi​​.

Čestitke za Valentinovo postale su popularne još u srednjem vijeku, a prva poznata valentinovska čestitka navodno je poslana 1415. godine od strane vojvode od Orleansa svojoj supruzi dok je bio zatočen u Toweru u Londonu​​. Industrijska revolucija i pojava poštanske marke u 19. stoljeću doveli su do eksplozije popularnosti čestitaka za Valentinovo, čime je započela tradicija koja se nastavlja i danas​​.

Simboli kao što su srca, Kupid, i ruže postali su nerazdvojni dio Valentinova. Kupid, poznat i kao Eros u grčkoj mitologiji, simbol je romantične ljubavi i često se prikazuje kao anđeo koji spaja ljude ljubavnim strijelama​​. Za Valentinovo se širom svijeta pokloni oko 50 milijuna ruža, dok se čestitke i dalje šalju u velikom broju, čineći ga drugim najpopularnijim praznikom za slanje čestitki, odmah nakon Božića​​​​.

Kroz stoljeća, Valentinovo je evoluiralo od drevnih običaja do modernog globalnog praznika ljubavi, obilježenog darivanjem, romantičnim gestama i slavljem ljubavi u svim njezinim oblicima.

2024-02-14T10:35:23+01:0014. Veljača, 2024.|Novosti, Zanimljivosti, Životni stil|