Obilježavanje Dana Europe i Europske godine mladih

Srednja škola Ivan Švear Ivanić Grad obilježila je Dan Europe i Europsku godinu mladih uz Erasmus+ projekt “PRAKSA bez granica”.

Projek “PRAKSA bez granica” je prvi Erasmus+ projekt srednje škole Ivan Švear Ivanić Grad. 32 učenika su boravili 16 dana u Pescari (Italija) u kojoj su pohađali edukacije iz područja zavarivanja, robotike-arduina, CNC programiranja i ekonomije gdje su kroz neformalno I informalno učenje stekli nova znanja i vještine stuke. Upoznali rad tvrtki TMC koja proizvodi dijelove za BMW i Hondu i Confcommercio.

U sklopu kulturoloških aktivnosti posjetili su Rim, Vatikan i Veneciju. Osim što su bili suočeni uočavanju sličnosti i razlika među kulturama, okruženje ih je poticalo na razvoj pozitivnih stavova prema različitim kulturama, na vještinu kulturološki primjerenoga komuniciranja te na svijest o sebi i drugima. Učenici su boravili u trojezičnom okruženju (talijanski, engleski i hrvatski jezik) čime su podigli svoju razinu jezičnih kompetencija. Naravno, zabave, druženja, prijateljstva i ljubavi nije nedostajalo.

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slave se mir i jedinstvo u Europi. Taj datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije” i smatra se začetkom današnje Europske unije.


U 2022. obilježavamo i Europsku godinu mladih – Europska godina mladih pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi.
Cijeli tjedan srednja škola Ivan Švera Ivanić Grad je živjela Europu – otvorili su izložbu fotografija s mobilnosti učenika, predstavili službeni video i brošuru projekta, razmjenili iskustava i upoznali učenike i nastavnike škole s mogućnostima koje nam EU nudi kroz projekt Erasmus+.

Učenici koji su boravili na mobilnosti u Italiji u sklopu Erasmus+ projekta “PRAKSA bez granica” održali su radionice za učenike škole. Podijelile su svoja znanja i vještine stečene u Italiji, upoznali ih is projektom i podijelili svoja osobna iskustva s mobilnosti.

Na kraju događanja, održan je prigodni domjenak za sve učenike i nastavnike koji su sudjelovali u prvom Erasmus+ projektu naše škole.
Lidija Samac, voditeljica projekta

2022-05-11T08:49:01+02:0011. Svibanj, 2022.|Novosti|