Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Cijela Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 27. godišnjicu vojno redarstvene akcije “Oluja”. U sjećanje na tu najsjajniju vojnu operaciju u povijesti Hrvatske, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, u Parku hrvatskih branitelja u Ivanić Gradu položen je vijenac i zapaljene su svijeće.

U ime Grada Ivanić-Grada a u sjećanje na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje vijenac su položili predstavnici gradske uprave predvođene gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom. Osim predstavnika grada vijenac su položili i svijeće su zapalili roditelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, policije, specijalne policije, političkih stranaka te Udruge OTK Ivanić-Grad.

Drago mi je da smo se danas okupili u ovako velikom broju. Na današnji dan prisjećamo se s ponosom i pijetetom, ali ovo je i dan koji budi tugu zbog svih žrtvi hrvatskih branitelja, njih više od 200, koji su položili život u temelje naše hrvatske države – rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Oluja je velika vojno-redarstvena operacija u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba gdje je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina i bez kakva međunarodnoga priznanja. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije; međutim, ta i nekoliko narednih pobjeda Hrvatske vojske stvorit će uvjete u kojima je od siječnja 1996. godine započeo proces mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja.

Oluja je, uz operaciju Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Z.O.

2022-08-05T19:22:16+02:005. Kolovoz, 2022.|Novosti|