Obilježena dvadesetogodišnjica osnivanja Prvog inicijativnog odbora – Kruga, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata

Jučer je u Ivanić-Gradu svečano obilježena dvadesetogodišnjica osnivanja Prvog Inicijativnog odbora – Kruga, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata. Na ovaj dan, prije točno dvadeset godina, Gordan Franković, ratni vojni invalid specijalne policije MUP-a RH, pokrenuo je prvi radni sastanak s ciljem osnivanja Udruge koja bi promicala vrijednosti i čuvala sjećanje na Domovinski rat.

Svečanost je započela paljenjem lampiona na spomen području posvećenom poginulim hrvatskim braniteljima s područja Ivanić-Grada, čime je odana počast herojima koji su dali svoje živote za domovinu. Nakon toga uslijedio je radno svečani sastanak Središnjeg odbora Udruge, gdje su se okupili članovi i gosti, među kojima i ratni ministar g. Ivan Jarnjak, kako bi zajednički obilježili ovaj značajan datum.

Prisjećajući se početaka, podsjećamo da je prvi prošireni inicijativni odbor održan u Zagrebu u prosincu 2003. godine, gdje je odlučeno da će Utemeljiteljski sabor Udruge biti održan u Zadru 24. siječnja 2004. godine.

Udruga, koja danas djeluje s jasno definiranim ciljevima zapisanim u Statutu, nastoji promicati osnovne vrijednosti Domovinskog rata i očuvati uspomene na hrabrost i žrtvu pripadnika Specijalne policije. Također, udruga se zalaže za zaštitu društvenog statusa, dostojanstva, časti i ugleda svojih članova, kao i za interese obitelji poginulih, nestalih, ranjenih i teško bolesnih veterana.

Dvadeset godina poslije, Udruga stoji kao čvrst stup zajednice, podsjećajući na nezamjenjiv doprinos specijalne policije suverenitetu i slobodi Republike Hrvatske.

O.Z.

2023-11-08T10:11:01+01:008. Studeni, 2023.|Novosti|