Održana tribina Ekonomija iz odgovornosti.

Dana 16.11.2017. u 18:30 sati u Pučkom otvorenom učilištu Ivanić-Grad u Ivanić-Gradu, u organizaciji POU Ivanić-Grad i Udruge nadbiskup Posilović, a pod pokroviteljstvom grada Ivanić-Grada, održana je tribina na temu „Ekonomija iz odgovornosti“.

Gosti su bili: izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), izv. prof. dr. sc. Tomislav Krznar (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i doc. dr. sc. Ivica Kelam (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku).

Pozdravivši nazočne i predstavivši goste predavače, skup su otvorili dr.sc. Mile Marinčić, autor knjige „Integrativna gospodarska etika Petera Ulricha i novija etička strujanja“ te predsjednica Udruge nadbiskup Posilović, gospođa Josipa Hlevnjak, dipl. teolog. Pozdravnim riječima nazočnima su se obratili i gradonačelnik, gosp. Javor Bojan Leš i gosp. Dražen Malec, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta te su obojica istaknuli izniman doprinos dr.sc. Mile Marinčića znanstvenom i kulturnom životu Ivanić-Grada.

Na tribini se uz, predstavljanje knjige dr. Marinčića, „Integrativna gospodarska etika Petera Ulricha i novija etička strujanja“, progovorilo o kapitalizmu i slobodnom tržištu kao i o planskoj privredi i socijalnoj pravednosti, stavu moderne filozofije (filozofa), integrativne bioetike (bioetičara) prema ekonomskim i društvenim modelima te koja je uloga filozofa i bioetičara u raspravi o temama poput socijalne pravednosti, ekonomije i etike u gospodarstvu, bogatstva i siromaštva, globalizaciji itd.

Tribina je pokušala promišljati ekonomiju ne samo „iznutra” nego i u širem društvenom, vrijednosnom i kulturnom kontekstu, tj. „izvana”. Na taj način nastojala je upozoriti na problem s kojima se suvremeni svijet i čovjek susreću, a što je pokušaj definiranja ekonomije i slobodnog tržišta kao „svijeta za sebe”.

Živimo li u vremenu „troglave aždaje“ koju čine tehnoznanost, neoliberalistička, kapitalistička ekonomija i politika? Pretvara li se moć bez odgovornosti u nasilje? Je li istinita tvrdnja da tamo gdje spava ozbiljnost budi se zlo? Uništava li komercijalizacija znanja zajedništvo? Očekuju li Hrvatsku brojni arbitražni sporovi i milijunske odštete kao posljedica potpisanih trgovinskih sporazuma? Ta i brojna druga pitanja koja su postavili gosti predavači učinili su tribinu izuzetno zanimljivom i potaknuli publiku na promišljanje i postavljanje pitanja predavačima.

Kombinacijom izlaganja o problemima koji pritišću suvremeno društvo i predstavljanja knjige dr. Marinčića, bila je to iznimna znanstveno-kulturna tribina u našem gradu.

Josipa Ilić, dipl. oec.

2017-11-21T15:02:31+01:0021. Studeni, 2017.|Kultura|