OPG Ciganović iz Ivanić-Grada domaćin Erasmus europske razmjene

OPG Ciganović je ovih dana domaćin Erasmus europske razmjene, a Neven Ciganović predavač i edukator svojih iskustava i znanja o magarcima.

Grupa od 18 stručnjaka, što farmera iz Bugarske i Makedonije, što stručnjaka uglavnom veterinarske struke i predstavnika Ministarstava poljoprivrede, sa zanimanjem prate Nevenova izlaganja kojima im on prenosi svoja znanja ne samo stečenih brigom o 70ak magaraca na obiteljskoj farmi, nego i iz brojnih edukacija i seminara koje je i sam pohađao.

Na primjerima, odnosno na samim magarcima, Neven pokazuje kako se pravilno s njima postupa, kako se brine za njih, kako ih se njeguje, liječi, muze, kako im se govori, pa čak i kako priči magarcu. Vrlo je važno, kaže Neven, zbog specifičnog magarećeg vida i urođenog opreza, prilaziti magarcu sprijeda i sa strane, nikako s leđa, kako se on ne bi uplašio i moguće reagirao kako ne želimo.

Isto tako naglašava, kako magarci nikako nisu glupe životinje i tvrdoglave bez razloga. Upravo zbog svoje inteligencije su oprezni i dok se ne uvjere da za njih nema opasnosti ako prekorače neku prepreku, oni to neće napraviti. Treba strpljenja, pričekati, dati magarcu vremena i on će onda bez problema krenuti dalje.

Gostima se posebno svidjelo kako su magarci na OPG Ciganović pitome, nježne životinje koje prilaze ljudima ne bi li dobili malo maženja, jer su tako navikli. Dobar dio predavanja je i o građi magaraca, liječenju, njezi kopita, uočavanju bolesti i problema, te njihovom rješavanju na dobrobit tih divnih životinja. Zanimljivo je da gosti, iako su neki od njih i sami vlasnici magaraca, nisu bili upućeni u svestranost upotrebe magarećeg mlijeka, tako da nitko od njih nije znao da se od njega mogu izrađivati sapuni, kreme, melemi.

Općenito znanja o magarcima, bilo kod nas bilo u svijetu, su jako mala i slaba, bez obzira na dugogodišnju tradiciju držanja, te je svaka edukacija i te kako dobrodošla.

Svi polaznici europskog Erasmusa bit će Nevenovi gosti do subote, kada se kako kažu, bogatiji za dosta znanja i iskustva, vraćaju u svoje zemlje prenijeti znanja i iskustva stečenih kod nas u Ivanić-Gradu, na farmi magaraca OPG Ciganović.

2019-09-02T07:20:25+00:0031. Kolovoz, 2019.|Novosti|
Stranica koristi web kolačiće Više informacija PRIHVAĆAM
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.