Oponašatelji

Foto: Iulia Mihailov

Je li ikada itko želio biti netko drugi u formativnim godinama zvanim pubertetom!? Iskreno! Ali, za ozbiljno!

Sjećate li se tih vremena; koliko uzbudljivog, toliko i uznemirenog doba nesigurnih koraka u tzv. velikom svijetu!?
Moja neprežaljena kolegica i frendica Jadranka K. /prebrzo je otišla u neke druge, nedohvatljive i neistražene dimenzije, ako ćemo se poslužiti zdravim razumom/, znala je reći: Kakav pubertet, moj tata je to rješavao s dvije-tri pljuske, kakav j….. pubertet spopao!?

Pričam o svojoj generaciji pedeset i neke, kako je to pjevušio „panonski mornar“ Balašević: sanjarili smo BB /Brigiti Bardot/, CC /Claudiji Cardinale/, MM /Merlinki/ i drugim zvijezdama tadašnjeg filmskog sazviježđa, /Twiggy je bila rezervni plan/, a izgledom nismo bili niti blizu Alanu Delonu i ostalim hodajućim zavodnicima već obični smotani slinavci koji su u mostarskim godinama letjeli ponad Pule, Bitole, Vršca, Ivangrada, Celja u nadi da će jednoga dana postati astronauti.

Odmah i prijateljski savjet: nemojte, niti u ludilu, ukucavati u Googl-ovu tražilicu njihova imena jer vam je važniji mirniji san. Ipak sutra radite i želite biti u formi i ne treba vam dodatnih stresova – dovoljna vam je zavodljiva sadašnjost.

Ali ne zaboravite staru mudrost, kako bi to rekla moja mama: ono što danas vidiš, nadaj se!

Ako, pak, još uvijek gacate istom stranom ulice, pa ma koliko svjećica je naselilo vašu slavljeničku tortu, možete samo sanjariti o nedosanjanoj prošlosti zavodnika ali više ne morate biti ni Alan Delon, niti Brad Pitt.

Dovoljan vam je YouTube: tamo i dalje praši svoju ponajbolju stvar Jura Stublić i grupa Film u milijunskim pregledima:

Koliko puta si ljubila stranca
I bila kao ptica kraj čovjeka
Koji ne leti do tvojih visina
I ne zna tajnu skrivenu u tebi
Ti si u tijelu punom želja
S usnama žednim iznenađenja
A nikog nema tko je tvoj
I ova zemlja se ne zove dom
U tvome oku je dragi kamen
Ili to suzu čuvaš za mene
A ja sam samo snoviđenje
Koje ti kaže, raduj se
Ref.
Ne znam kad, i ne znam gdje
Ići ćemo istom stranom ulice
Vjeruj mi dušo, srest ćemo se
U svijetu tajni, mi nismo sami…

Jadranko Bitenc

Jadranko Bitenc, književnik, novinar, voditelj i urednik na portalu Volim Ivanić, /emisija 100/lica/, član DHK. Studirao književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, vodio emisije za mlade, i noćni program na Obiteljskom radiju Ivanić, radio kao nastavnik u osnovnim školama i srednjoj školi, bio novinar 6 godina u Poletu, knjižničar, voditelj Centra za kulturu i obrazovanje POU Ivanić-Grad. Njegov roman za djecu „Twist na bazenu“ je na popisu lektire za 6. razred osnovne škole.

2022-01-19T17:58:52+01:0019. Siječanj, 2022.|Kolumne, Kultura, Šetnica|