Osnovana Energetska zajednica Ivanić – ECI: novo poglavlje u energetskoj transformaciji Ivanić-Grada

U nedavnoj inicijativi koja obećava značajan utjecaj na energetsku održivost, Grad Ivanić-Grad je osnovao prvu energetsku udrugu na svom području pod nazivom Energetska zajednica Ivanić – ECI. Ova inicijativa, pokrenuta s ciljem promicanja, razvoja i unapređenja obnovljivih izvora energije te decentralizacije proizvodnje električne energije, predstavlja ne samo korak prema energetskoj neovisnosti grada, već i priliku za lokalni ekonomski i društveni napredak.

Energetske zajednice, koncept koji se sve više ističe u energetskoj politici Europske unije, nude mogućnost građanima da postanu aktivni sudionici u proizvodnji, dijeljenju i čak prodaji obnovljive energije. U Hrvatskoj su ove zajednice formalno priznate 2021. godine, ali je do proljeća 2024. godine tek jedna službeno osnovana. Grad Ivanić-Grad je s osnivanjem ECI-ja napravio prvi iskorak na energetsko tržište, pokazujući svoju predanost promicanju održive energetike i stvaranju poticajnog okruženja za energetske inicijative.

U svojoj biti, energetska zajednica građana je pravna osoba koja se temelji na dobrovoljnom sudjelovanju i otvorenoj kontroli članova ili vlasnika udjela. Osnovni cilj ovakvih zajednica nije ostvarivanje financijske dobiti, već pružanje okolišnih, gospodarskih i socijalnih koristi članovima i lokalnim područjima na kojima djeluju. Članovi ECI-ja imaju priliku sudjelovati u raznim aktivnostima vezanim uz proizvodnju i korištenje električne energije, uključujući investiranje i razvoj projekata na individualnim i javnim objektima.

Osnivači Udruge Energetska zajednica Ivanić – ECI su Grad Ivanić-Grad, Razvojna agencija IGRA d.o.o. i Muzej Ivanić-Grada, što naglašava multidisciplinarni pristup i podršku inicijativi. Područja djelovanja Udruge obuhvaćaju gospodarstvo, obrazovanje, znanost, održivi razvoj, tehničku kulturu, kulturu i umjetnost te zaštitu okoliša i prirode.

Predstavljanje Energetske zajednice Ivanić predstavlja ne samo korak prema energetskoj tranziciji već i priliku za lokalnu zajednicu da se uključi u globalni pokret prema održivosti. Ovaj pionirski korak otvara vrata novim prilikama za građane Ivanić-Grada, pridonoseći istovremeno očuvanju okoliša, jačanju lokalne ekonomije i stvaranju boljeg društva za sve.

2024-05-28T19:04:28+02:0028. Svibanj, 2024.|Novosti|