Otvorenje izložbe „Neustrašive žene“- 100 žena koje su promijenile Hrvatsku

Povodom značajnih 145 godina djelovanja Gradske knjižnice Ivanić-Grad, u srijedu 14. rujna 2022. svečano je otvorena grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” u galerijskom prostoru POU Ivanić-Grad. Zadovoljstvo što je za ovaj veliki jubilej izabrana baš ova iznimna izložba iskazale su organizatorice: kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić, ujedno i urednice pratećeg kataloga.

100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti viđene očima 23 hrvatske ilustratorice predstavlja jedinstven koncept spajajući tako likovnu i književnu priču te nimalo zanemariv edukativan karakter. Janica Kostelić, Marija Jurić Zagorka, Ana Katarina Zrinski, Milka Babović, Alica Bauman i mnoge druge neustrašive žene koje su pomicale granice i djelovale za opće dobro utjelovljene su različitim likovnim tehnikama, od krajnje stilizirane kemijske olovke do digitalne ilustracije. Kako je naglasila kustosica Sonja Švec Španjol, izložba na sebi svojstven način ukazuje na vrlo često zanemarenu ulogu i važan doprinos žena kroz hrvatsku povijest kako u područjima kulture, tako i u znanosti, sportu, umjetnosti… U sklopu izložbe, sljedeći tjedan održat će se likovna edukativna radionica za djecu pod vodstvom Željke Mezić.

Velikih 145 godina djelovanja Gradske knjižnice Ivanić-Grad potvrda je važnosti naše ustanove kao kulturnog i informacijskog središta Ivanić-Grada i okolice te će i dalje uspješno djelovati kroz svoje usluge i aktivnosti u zajednici.

Izložbu „Neustrašive žene“ svi zainteresirani mogu pogledati do 26. rujna 2022. nakon čega kreće dalje na putovanje Hrvatskom.

Jasmina Hren Knežević

2022-09-15T16:55:47+02:0015. Rujan, 2022.|Kultura|