Pohod uz rijeku Lonju do šume Žutice

U nedjelju 10.03.2019. dvadeset pet planinarki i planinara Društva prijatelja prirode uputilo se u izviđački pred pohod od centra grada Ivanić-Grada uz kanal nekadašnje rijeke Lonje do šume Žutica, kako bi istražili ovu rutu, jer 09. lipnja ove godine (u nedjelju) u sklopu događanja uz Dane Grada Ivanić-Grada organiziramo za naše građane – velike i male te posjetitelje našeg grada „1. pohod uz buduću rijeku Lonju – od Ivanića do Žutice“ u svrhu skretanja pozornosti na vraćanje dostojanstva bivšoj i budućoj rijeci Lonji.

Ruta nedjeljne šetnje započela je od amfiteatra gradske šetnice, kod mosta u ulici Kralja Tomislava. Uputivši se lijevom obalom Lonje prema šumi Žutica, mnogi su bili ugodno iznenađeni spoznajom grada Ivanić-Grada iz nove perspektive, kao i ravničarskim predjelima koji se pružaju južno od Grada. Kako je netko rekao – produžili smo šetnicu za dobrih sedam kilometara – sve do spajanja kanala rijeke Lonje s kanalom Lonja – Strug na samom sjeverozapadnom rubu šume Žutice.

Staza koju smo prošli u jednom smjeru za 1 sat i 45 minuta, povezuje sedam mostova preko kanala rijeke Lonje od kojih su većina u naseljenom području. Nakon prolaska ispod auto ceste staza dalje nastavlja jugozapadnim dijelom naftnog polja Ivanić, koje je prepoznatljivo po brojnim njihalicama (dubinskim pumpama) za crpljenje nafte, te prolazi pored impresivno velike stočne farme s koje (bar ovaj put) nisu dopirali nikakvi mirisi.

Dolaskom do spajanja kanala tj. do ruba šume Žutica, koji se naziva Carov Bok, upriličili smo duži odmor, koji smo iskoristili za planinarski nedjeljni ručak nakon kojega smo se istim putom za manje od dva sat vratili u centar Ivanića od kuda smo i krenuli.

Pozivamo sve ljubitelje hodanja da nam se pridruže 09. lipnja na „1. pohodu uz buduću rijeku Lonju – – od Ivanića do Žutice“ kako bi se upoznali s vodotokom naše buduće rijeke Lonje i sa odličnom pješačkom rutom sa visinskom razlikom od gotovo 6,2 metra (što je proporcionalno visini od
trideset i jednog krtičnjaka)

Tekst: Damir Škender
Foto: Goran Pavunić i Damir Škender

2019-03-15T11:58:17+01:0015. Ožujak, 2019.|Novosti, Priroda i ekologija|