Poziv na 7. foto safari „Čudesna šuma Žutica 2019.“

Dragi i poštovani ljubitelji prirode i fotografije. Planinarsko društvo Društvo prijatelja prirode i portal Volim Ivanić u suradnji s suorganizatorima: Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije, Hrvatskim šumama – UŠP Zagreb – Šumarijom Novoselec, Turističkom zajednicom Grada Ivanić-Grada, Gradom Ivanić-Gradom, Vatrogasnom zajednicom Grada Ivanić-Grada organizira 7. foto safari „Čudesna šuma Žutica 2019.“.

Svrha aktivnosti je promicanje važnosti zaštite poplavnog područja šume Žutice kao područja bogate biološke raznolikosti te unapređivanje i podizanje razine obrazovanja i svijest javnosti o vrijednostima ovog područja. Žutica je dio Nacionalne ekološke mreže, odnosno Europske ekološke mreže Nature 2000.

Za vas smo osmislili pješačku rutu u dužini od 6 kilometara koja prati prirodni tok rijeke Lonje kroz šumu Žuticu od Carovog boka preko Žutog brijega do lugarnice Pleso, koja povezuje mnoga zanimljiva staništa bogate flore i faune kao što je grad lisica, stoljetno stanište nizinske bukve (koja je rijetkost u Žutici), naselje dabrova… prijelaz preko brvi biti će još jedna od vještina koju ćete savladati kako bi prošli predjelima dostupnim samo iskusnim poznavateljima šume Žutice.

Program foto safarija – nedjelja, 29. rujna 2019.:

od 11:00 do 11:30 – okupljanje sudionika na parkiralištu „Lidla“, Stjepana Majdeka 47, Ivanić Grad,
od 11:30 do 12:00 – raspoređivanje po kombi i osobnim vozilima i odlazak do mjesta starta foto safarija.
od 12:00 do 12:30 – prijevoz vozila do lugarnice Pleso i povrat vozača do mjesta starta foto safarija.
od 12:30 do 13:00 – zajedničko fotografiranje i start pješačkog dijela foto safarija
od 15:00 do 15:30 – završetak pješačkog dijela foto safarija, dolazak sudionika do lugarnice Pleso
od 15:30 do 16:00 – odmor i osvježenje.
od 16:00 do 18:30 – „šumarski gablec“ (roštilj) odmor i druženje – zajedničko fotografiranje,
od 18:30 do 19:00 – povratak u Ivanić-Grad

Kotizacija: prilikom upisa na dan održavanja f.s.-a – uplata u visini od 50 kuna (prijevoz, vodič, hrana, piće). Majica s logom 7. foto safarija biti će uručena svakom učesniku prilikom uplate kotizacije. Kod prijave za sudjelovanje potrebno je navesti veličinu majice. Majice su unisex kroja. Bitno je da što ranije saznamo vaš broj majice.Prijave na: e-mail: [email protected] ili broj telefona: 091 4975 404 (Damir).

Vaše cijenjene prijave za sudjelovanje u 7. foto safariju zaprimamo do srijede, 25.09.2019., do 18 sati.

Jako važno: odazivom na foto safari svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da na foto safari pristupa na osobnu odgovornost i sa potrebnom opremom, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana, odluka i uputa vodiča. Vodič ili organizator imaju pravo izmjene programa, obzirom na objektivne okolnosti na terenu. U slučaju jako loših uvjeta Foto safari se odgađa.

Sa sobom svakako ponesite: osobnu, zdravstvenu, a planinari i planinarsku iskaznicu (kreditna kartica vrijedi samo u „Lidlu“ prije polaska) foto aparat, visoke čvrste cipele za hodanje ili čizme (ne niske tenisice, ne balerinke, ne isusovke), odjeću s dugim rukavima i nogavicama, dovoljne količine vode za 2-3 sata laganog hoda (bočicu vode – 0,5 l osigurava organizator), lijekove ako ih koristite, zaštitu od sunca i insekata. Po povratku doma, pregledajte se radi eventualnih krpelja. Komarci nisu pozvani na foto safari, što znači da ćemo se morati zabaviti bez njih.

I na kraju, foto natječaj: svoj najbolji foto uradak (jedan) pošaljite organizatoru na e-adresu [email protected], koji će biti objavljen na facebook profilu: DPP Ivanić Grad. Tri fotografa čije fotografije tijekom deset dana sakupe najviše „Like“-ova (Sviđa mi se!) biti će bogato darivani prigodnim nagradama (Super, Haha, Opa, Tužno i Grrr – neće se računati (hahaha)).

Mogućnost organiziranja foto izložbe

Vaša umijeće i izdašnost u fotografiranju motiva prirode tijekom foto safarija mogla bi uroditi foto izložbom, koja bi mogla biti prezentirana u mnogim institucijama Grada Ivanić-Grada, Županije i šire, a u svrhu promicanje važnosti zaštite poplavnog područja šume Žutice kao područja bogate biološke raznolikosti te unapređivanje i podizanje razine obrazovanja i svijest javnosti o vrijednostima ovog područja. Za potrebe izložbe broj fotografija nije ograničen. Kako je razlučivost važna za veličinu ispisa, za fotografije formata A3 biti će potrebno bar 12MP.
Slanjem fotografija tj, snimaka za gore navedenu svrhu odričete se autorskih prava, ali ne i autorstva. Organizator se obvezuje da vaše fotografije neće koristiti u komercijalne svrhe.

2019-09-23T19:31:51+02:0023. Rujan, 2019.|Novosti, Priroda i ekologija|