Pozivamo vas na izložbu slika legendarnog glazbenika Davora Gopca

Pozivamo vas u srijedu, 18.10. u 19 sati, u galerijski prostor POU na samostalnu izložbu slika “Volim crtane filmove” legendarnog glazbenika Davora Gopca.

Davor Gobac, frontmen grupe Psihomodo Pop, poklonik je i poznavatelj punk glazbe, ali mu nije strana ni ostala glazba. Mnogi ne znaju da mu je uz glazbu velika ljubav i slikanje. Do sada imao 40 samostalnih izložbi.

Po zanimanju – jebivjetar, dijagnoza – pjevač. Obožava R’n’R i crtane filmove. Sam umjetnik tvrdi da se njegov pravac zove “Novi Pop”. Uzori su mu Andy Warhol i Walt Disney. Životni moto : Došao niotkuda, krenuo nikamo i konačno postao nitko i ništa. Prvu samostalnu izložbu imao je 1998. godine u Klovićevim dvorima. Nakon toga izlaže diljem Hrvatske i u to uglavnom po muzejima i galerijama. Gaji simpatije prema djelu Vaska Lipovca, pop artu i Warholu, ne zamara se kritikama i nema likovnog uzora. Davor Gobac nema formalno likovno obrazovanje već slika iz ljubavi i strasti te ima svoj prepoznatljiv stil koji se u mnogočemu razlikuje od stila drugih slikara. Njegove mazarije, kako sam naziva svoje slike, nastale su tehnikom ulja na platnu, izrađene u kombiniranoj tehnici te akrilu, žarkih su kolorita po čemu se može iščitati da nadahnutost crpi iz stripova, crtića i pop arta. Osim na papiru voli slikati na drvu, platnu pa i na nekim neuobičajenim predmetima kao što je poklopac od štednjaka, stranica kreveta i slično. Predimenzionirana usta, cigareta u ustima, isplaženi jezik dijelovi su tijela kojima autor očito pridaje veliku pozornost. No, inspiraciju nalazi i u gradskim vedutama koje prikazuje na sebi svojstven način.

Svaka slika za sebe je svojevrsno remek djelo koje je autor utkao ljubav i strast prema slikanju te ih iz tog razloga ne prodaje ni pod koju cijenu, prirasle su mu srcu pa su za njega neprocjenjive.

Gobac slika svoju urbanu naivu, kako je njegov stil nazvao Darko Glavan, akrilima i temperama, posežući za svim mogućim podlogama. Njegov glazbeni i likovni stil preklapaju se i nadopunjuju odražavajući jednu bogatu i zanimljivu ličnost. To je Davor Gobac – temperamentan i neposredan. Autor koji svoje likovne radove bez kompleksa i šaljivog naziva – mazarije.

Ivan Kokeza

2023-10-16T15:14:42+02:0016. Listopad, 2023.|Kultura, Najave|