Predavanje o istraživačko – edukacijskom projektu „Šuma Žutica 2018.

U suradnji sa Udrugom studenata biologije – BIUS pozivamo sve zainteresirane da u srijedu 15. svibnja, u 19 sati dođu na predavanje o istraživanju provedenom na području poplavne šume Žutice u sklopu Istraživačko – edukacijskog projekta „Šuma Žutica 2018.“ Uz rezultate istraživanja, čuti ćete i općenito o Žutici kao kompleksnom sustavu u kojem se isprepliću razna područja interesa – od znanosti do gospodarstva te što znači pojam poplavna šuma i zašto su takva područja važna.

Šuma Žutica najveće je nizinsko poplavno područje u Hrvatskoj i jedno od rijetkih u Europi. Spada u poplavno područje Lonjskog polja te je dio Europske ekološke mreže Natura 2000. Okružena je brojnim prirodnim i umjetnim vodotocima, isprepletena mnogim barama, rukavcima i mrtvajama. Jedna je od najkvalitetnijih šumskih močvarnih ekosustava u Republici Hrvatskoj te ju odlikuje iznimna bioraznolikost, a pruža i mnoge takozvane usluge ekosustava važne i za čovjeka i za okoliš. Primjerice: pročišćavanje voda, smanjenje erozije tla, obnavljanje zaliha podzemnih voda i uloga prirodnih retencija. Osim što je Žutica od velikog interesa za šumarstvo, vodno gospodarstvo, stočarstvo i lovno gospodarenje ona je i najveće naftno polje u Hrvatskoj. Uz uvjet održivosti, poplavna područja mjesta su ekonomski isplativih aktivnosti poput rekreacije, lova, ribolova, drvne i naftne industrije itd.

Udruga BIUS okuplja studente biologije koji stvaraju temelje za nastajanje budućih stručnjaka u svim disciplinama koje biologija obuhvaća. Udruga je osnovana 30. ožujka 1999. i od tada okuplja ambiciozne i svestrane studente koji svojim radom žele unaprijediti znanstveno istraživačku djelatnost studenata.

2019-05-13T11:19:08+02:0011. Svibanj, 2019.|Novosti, Priroda i ekologija|