Predstavljanje romana “Privremeno neuporabljivo”

Žuta naljepnica poslije zagrebačkog potresa 2020. na staru palaču u Donjem gradu gdje živi, ali i na cijeli pandemijski život purgerice Dore, imenjakinje junakinje Zlatarova zlata, profesiju novinarke najslušanijega gradskog radija, istraživačice zagrebačkoga romana, honorarne turističke kostimirane vodičice i gastroblogerice, prevarene supruge i željene, ali neostvarene ljubavnice. Sve je zastalo u raskoraku, u niz aplikacija: Dorin grad nije za rušenje, a teško će se obnoviti; Dorin život nije ni za odustajanje, a kakav jest ni za nastavljanje. Privremeno neuporabljivo.

Roman je poput oštećene zgrade: bez sretnoga kraja da bi bio ljubić, bez dovoljno gorčine da bi bio satira, bez odlučnosti i rješenja da bude društvena kronika. Valja se kao predvidiva, hirovita Sava s rukavcima, savicama i jarunima te mrtvajama, zapravo dinamična hibridna vrsta, spoj fikcije i fakcije (dokumentarno, arhivski materijal, književni i novinski citati i sl.). Zagreb iz različitih perspektiva, čak i dva potresa, onoga iz 1880. u kojem se slavni književnik i gradski senator August Šenoa smrtno razbolio popisujući štete i ovoga iz 2020. kad je hrvatska metropola bezuspješno u potrazi za nekim predanim poput najzagrebačkijega pisca. Autorica uobičajeno svoje literarne ideje podupire i jezikom, ostacima agramerskoga, purgerskog kajkavskog, koji je i sam sve više neuporabljiv, profesionalnim recentnim žargonima (novinarskim, foodijevskim, itijevskim…), standardom.

Božica Brkan domaća je autorica dobro poznata našoj publici: rođena u Okešincu 1955., književnica i novinarka, urednica, kolumnistica i blogerica. Piše standardnim hrvatskim i kajkavskim – moslavačkom kekavicom. Nagrađivane su joj i poezija (od Poznanovca i Ratkovićevih večeri poezije 1974. do Nagrade Vesna Parun 2020.) i proza (od Mate Raosa i Stjepana Kranjčića 2011., Slavka Kolara 2012., Dubravka Horvatića 2014…) te objavljivane u časopisima, zbornicima, panoramama i antologijama te prevođene na engleski, njemački, španjolski, bugarski, esperanto i čakavski. Dobitnica je i nagrade Hrvatskoga novinarskog društva Marija Jurić Zagorka za najbolje uređen novinski prilog (Vrt Večernjega lista) za 2000. godinu.

Gradska knjižnica Ivanić-Grad, srijeda, 9. studeni 2022. u 19 sati predstavljanje romana “Privremeno neuporabljivo”.
O knjizi će govoriti Sandra Pocrnić Mlakar, Đuro Vidmarović i autorica.

2022-11-05T08:18:55+01:005. Studeni, 2022.|Kultura, Najave|