Predstavljanje romana Zorana Predina “Mongolske pjege”

U srijedu 3. studenog 2021. u 19 sati u goste nam dolazi Zoran Predin, slovenski kantautor, pjesnik, skladatelj, autor filmske i kazališne glazbe te pisac. Roman “Mongolske pjege” objavljen je u Hrvatskoj u izdanju Fraktura, uredio ga je Roman Simić, a prevela Jagna Pogačnik.

Na svoj prepoznatljivi način – s mnogo fine erotike, istančanosti i ironije – Predin u “Mongolskim pjegama” iz bezdana prošlosti izvlači vojske i nježnosti, ljubavi i pokolje, pletući od sudbina svojih likova priču o jednoj obitelji, koja bi lako mogla biti i priča o jednome narodu, ili jednome kontinentu, ili svakome od njih. Sam autor predstavlja ga kao crnohumoran, ambiciozan pokušaj dekonstrukcije slovenskih nacionalnih mitova, ali jednako tako, i bilo kojeg slavenskog mita o čistoj krvi, o stoljeću sedmom i svemu onome na čemu smo gradili našu mitologiju.

Pogled koji preko ponora povijesti s Gorazdom Dimcem izmjenjuje strašni Drugi nijem je, ali, srećom, Zoran Predin tu je da nam ga prepriča. Govori o turskim pljačkama i jugoslavenskim tajnim službama, o pokrštavanjima i otrežnjenjima, o avionskim i ostalim nesrećama, crnom talogu i još crnjem humoru usuda.

Ako je netko u stanju oduprijeti se i prekinuti začarani krug klanja počinjenih u ime čistoće vjere, rase, ideologije ili jezika, za Predina je to uvijek samo slobodni, tvrdoglavi, nepotkupljivi, svojom-glavom-misleći pojedinac. Osoba koja misli i voli preko granica.

“Mongolske pjege” posvećene su i napisane takvim ljudima. Čak i ako ih u romanu možda – baš kao ni u životu – nema previše.
Sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, obavezno je nošenje maske unutar prostora.

2021-10-31T10:22:33+01:0031. Listopad, 2021.|Kultura, Najave|