Pri kraju mikrotuneliranje ispod rijeke Save kojim se zaokružuje 884 milijuna kuna vrijedan vodoopskrbni projekt Zagrebačke županije

Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije (VIO ZŽ), u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Hrvatskim vodama, provodi EU projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“. U sklopu projekta odvijaju se radovi mikrotuneliranja ispod rijeke Save za potrebe spajanja crpilišta Kosnica sa Regionalnim vodoopskrbnim sustavom. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić tim je povodom danas, 15. srpnja 2021. godine obišao radove na gradilištu ulaznog okna.

Radovi su dio EU Projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ ukupne vrijednosti 883.885.327,00 kn, od čega su 483.953.845,00 HRK EU bespovratna sredstva. Ugovor vrijedan 124.054.973,73 HRK (bez PDV-a) o radovima na izgradnji osnovnog dobavnog sustava – Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok potpisan je 14. srpnja 2020. godine.

„U ovom trenutku provodi se šest projekata vodno-komunalne infrastrukture u vrijednosti oko 3 milijarde kuna i vjerujemo da će posao na području Zagrebačke županije u sljedećih nekoliko godina biti gotov. Ovaj projekt donosi povećanje mogućnosti priključka na vodoopskrbni sustav sa 60 na 90%, te smanjenje gubitaka u sustavu za jedinice lokalne samouprave, a sve na temelju ovog kanala. Zajedno sa Hrvatskim vodama svakog dana napredujemo u tome da Hrvatsku učinimo zemljom u kojoj će priključenost na vodoopskrbni i sustav odvodnje biti maksimalna“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Podsjetio je na činjenicu da se trenutno se u Hrvatskoj provode aglomeracije sufinancirane EU sredstvima u vrijednosti preko 25 milijardi kuna.

Radovi na izgradnji cjevovoda uključuju izgradnju magistralnih pravaca i objekata, i to na dionicama Kosnica-Hruščica, Sesvetski Kraljevec-Božjakovina, te Cerje-Vukovje-SV. Helena, ukupne duljine 27.775 m. Rok završetka radova je 47 mjeseci. Na dionici Kosnica-Hruščica, koja je ujedno i najzahtjevnija, prijelaz rijeke Save vrši se bušenjem, odnosno tehnologijom mikrotuneliranja. „Ovdje je riječ o velikom vodoopskrbnom projektu u kojem moramo proći ispod rijeke Save kako bismo mogli završiti radove i spojiti cjelokupni sustav. Tehnički prolazimo 21 metar ispod rijeke Save u duljini od 680 metara, promjera 800 mm koji će omogućiti dopremu do područja koje sada nema na odgovarajući način riješenu vodoopskrbu“, generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đurković. Istaknuo je kako se u sklopu projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava trenutno gradi 316 km vodoopskrbnih cjevovoda i rekonstruira se dodatnih 108 km. „Smanjiti će se gubici sa 29 na 19% što doprinosi racionalnoj uporabi i zaštiti okoliša.“

2021-07-15T16:36:18+02:0015. Srpanj, 2021.|Novosti|