Proslava Velike Gospe u svetištu Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću

U župnoj crkvi Uznesenja B. D. Marije i svetištu Majke Milosrđa proslavljena je svetkovina Marijina uznesenja na nebo. Za ovaj veliki blagdan vjernici su se pripremali trodnevnom duhovnom obnovom: molitvom krunice, svetom misom i euharistijskim klanjanjem koje su predvodili franjevci; fra Silvio Šćepanović, fra Vjeko Lazić i fra Ratko Radišić.

Na sam blagdan Velike Gospe velik broj vjernika je hodočastio i prisustvovao svetim misama u svetištu Majke Milosrđa. Središnje misno slavlje u 11 sati predvodio je mons. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila. Svetoj misi je prethodila tradicionalna svečana procesija ulicama Kloštra u kojoj se nosi tron Majke Božje iz 18. stoljeća. Nosile su ga članice KUD-a Kloštar u narodnim nošnjama. U prigodnoj homiliji mons. Miklenić je naglasio kako je potrebno da Bog bude središte našeg života. Potaknuo je vjernike da Mariji povjere svoju vjeru kako bi mogli što sličnije njoj prijateljevati s Bogom. Marija nam je uzor za ostvarenje vjerničkog i ljudskog poslanja, stoga smo pozvani vratiti razumijevanje, poštovanje, prihvaćanje, oprost, služenje i zajedništvo u obiteljski život.

Misno slavlje u 18 sati predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Svečana procesija s tronom Majke Božje išla je oko svetišta. Misnom slavlju se pridružio, uz članove KUD-a Kloštar i Obreška, ženski vokalni sastav “Ive” i zajedničkim pjevanjem obogatio ovo slavlje. U homiliji biskup je istaknuo važnost molitve za obitelji i otvorenost životu, a posebno za mlade da se ne boje života i odgovornosti; da ne odbijaju brak ili duhovni poziv. Biskup je podsjetio okupljene vjernike kako nam Isus često u evanđeljima govori: “Ne bojte se!” te kako Marija kaže: “Što god vam rekne, učinite!” Na Marijinom primjeru vidimo kako Bog štiti ženu, donositeljicu života. Iako se Marija osjeća neznatnom, zna da Bog može činiti velike stvari, a mi trebamo surađivatis Bogom da se i na nama ispuni ono što nam je obećano.

U večernjim satima u svetištu je održan prigodni koncert duhovne glazbe na kojem su sudjelovali župni zbor mladih “Božje djelo” i pjevač i kantautor duhovne glazbe Antonio Tkalec sa pratećim vokalima. Tim je koncertom upotpunjena proslava ove velike svetkovine i zaštitnice, Majke Milosrđa.

Lukrecija Špoljar

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-08-17T10:52:40+02:0017. Kolovoz, 2015.|Novosti|