Prvenstvo RH po ISSF pravilima za malokalibarsko oružje

Margareta Franković, nastupom na Prvenstvu RH MK oružjem, ISSF programa, 25 i 50 metara, na SIUS – ASCOR elektronskim metama završava uspješnu sezonu malokalibarskim oružjem.

U subotu 21. srpnja 2018.g., održano je sportsko natjecanje u streljaštvu sportskim pištoljem malog kalibra u prostoru streljane Pampas u Osijeku koje je uvršteno u Kalendar Hrvatskog streljačkog saveza kao Prvenstvo Republike Hrvatske za seniore i seniorke.
Margareta Franković – članica Streljačke udruge sv. Mihovil Lučko, nastupila je u disciplini 25 metara sportski pištolj žene 30+30 hitaca.

U disciplini 25 m 30+30 hitaca žene – jedina olimpijska disciplina pištoljem uz zrani pištolj, po ISSF pravilima (25 m sport pistol women), pravo nastupa (ostvarena norma na županijskim prvenstvima), osigurala je 21 seniorka iz osam klubova – Centar Split, Dalmacijacement Solin, Gluhi Varaždin, SD Končar 1788 Zagreb, Lokomotiva Rijeka, Magnum Kutina, GSD Osijek 1782 Osijek, SU sv. Mihovil Lučko.

Natjecanje je organizirano kao ekipno i pojedinačno Prvenstvo RH, a ujedno daje i konačni poredak „pištoljašica“ za natjecanja većeg ranga (prvenstvo svijeta, Olimpijske igre) odnosno daje sastav reprezentacije za disciplinu 25 m 30+30 sport pistol women.

Natjecanje se izvodi u dvije cjeline.

Precizno gađanje izvodi se jednoručno u šest serija po pet hitaca u trajanju 5 minuta na elektroničke mete R50 udaljenosti 25 metara
brzo gađanje izvodi se jednoručno u šest serija po pet hitaca u vremenskim intervalima od tri sec – dozvoljeno ciljanje (podizanje pištolja i opaljenje) iz startne pozicije „pištolj uperen u pod“ i od sedam sec gdje je zabranjeno ciljanje, a ruka uperena u pod pod kutom od 45 ⁰.
Nakon zbira obje cjeline objavljuje se rezultat (kvalifikacija) – poredak za osnovni dio meča te prvih osam ide u treću cjelinu „finale“
treći dio “finale“ izvodi se identično kao i drugi, u intervalima 3“/7“, tako da sve kvalificirane natjecateljice pucaju četiri serije po pet hitaca te se tada objavljuje novo vrednovanje rezultata: jedan bod = 10,2 pa naviše do 10,9 koje precizno registrira elektronička meta. Svi pogodci ispod 10,2 (npr. 10,1 što je razlika od 0,3 mm) ne boduju se, tako nakon svake serije jedna natjecateljica završava natjecanje od najniže pozicije prema pobjedniku natjecanja odnosno proglašava se prvakinjom.

Margareta je zauzela četvrto mjesto s rezultatom od 556 krugova, nakon otpucanih 30 hitaca u preciznom dijelu i 30 hitaca u brzom dijelu 3“/7“ (rapid fire) osnovni meč. Ušla je kao četvtoplasirana u finale, gdje je konkurirala kroz četiri serije rapid fire za treće mjesto. Nakon završene sedme serije finala, Margareta Franković zuzela je odli
no peto mjesto.

Kratki rezime.

Sljedeći program treninga – priprema koji je sama donijela, te sudjelujući ove godine po prvi puta na MK turnirima , Margareta je ostvarila vrhunski rezultat u olimpijskoj streljačkoj disciplini „25 m sport pistol žene“. Potvrđeno je da rezultat koji je ostvarila prošle godine nije bilo sporadi
no natjecanje i rezultat koji je trenutni bljesak, već je odličnom sezonom 2018. , oružjem malog kalibra poboljšala svoj rezultat, ostvarivajući konstantne rezultate te su je zasigurno promaknule u četvrti ženski pištolj Hrvatske i to u, ponovimo, jedinoj olimpijskoj pištoljskoj disciplini.
nažalost, stručne službe streljačkog saveza nisu vidjele potencijal koji je svakako imala Margareta nakon prvoga MK turnira, odličan rezultat nije otvorio vrata natjecanja visokog karaktera (euro kup, svjetski kup) na kojima jedino može ostvariti – potvrditi MQS rezultat kojim je osigurano mjesto (kvota) za Olimpijske igre za Hrvatsku.

Zašto ističemo sve ovo.

Nakon završenog studija uz pripremu diplomskog rada do obrane, ovo je bilo optimalno vrijeme za posvetu sportskim rezultatima, a što će donijeti nova sezona ostavljamo vremenu koje će pokazati smjer aktivnosti.
Na kraju, želim zahvaliti svima koji su podržali moj (Margaretin) sportski angažman, a nabavka novog sportskog pištolja je bila važna karika u lancu bez koje bi ovakav rezultat bio ne nedostižan, ali svako otežan.

Sportsko streljaštvo se nastavlja krajem kolovoza, pripreme za natjecanja pištoljem, revolverom ili pištoljem i revolverom u disciplinama u kojima ću nastojati ostvariti također rezultat kao i prethodnih sezona i zbog toga što branim poziciju višestruke državne prvakinje i rekorderke u disciplinama domaćeg programa ili velikog kalibra.

2018-07-24T10:06:22+02:0024. Srpanj, 2018.|Sport|