Putopisno predavanje “Glas iz Sahare”

U utorak, 21. studenog, u 19 sati u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad očekuje nas zanimljivo predavanje pod nazivom Glas iz Sahare, na kojemu će Varaždinac Damir Vujnovac govoriti o svojim iskustvima s putovanja u saharsko područje Afrike.

U proljeće 2016. godine bio je sudionik Saharskog maratona koji se održava između izbjegličkih kampova naroda Saharawi, u pustinji, na četveromeđi Alžira, Mauritanije, Zapadne Sahare i Maroka. Saharci tamo već četrdeset godina čekaju na povratak u svoje domove u Zapadnoj Sahari, ovisni o dostavi osnovnih namirnica za preživljavanje. Boraveći među njima, Vujnovac je upoznao njihov način preživljavanja, organizaciju života u izbjeglištvu te kulturnu i prosvjetnu notu koje, unatoč dugogodišnjem bivanju usred okrutne pustinje, u njima nisu zamrle.

Po povratku je pokrenuo projekt “Dječji glas iz Sahare” te serijom putopisnih predavanja, medijskih nastupa i humanitarnih događaja hrvatskoj javnosti približio je priču o malom narodu iz najveće svjetske pustinje.Prikupljenim sredstvima iz te akcije tiskana je trojezična knjiga literarnih radova saharskih školaraca ‘Glas iz Sahare’ (na arapskom, engleskom i hrvatskom jeziku), čije je primjerke ove godine odnio Saharcima za popunu njihova siromašnog knjižnog fonda, donijevši im i školski pribor, dar učenika Prve gimnazije Varaždin. Damir Vujnovac putovanjima spaja tri svoje strasti: otkrivanje novoga, upoznavanje ljudi i pisanje.

Divljina ga nadahnjuje jednako kao i urbana sredina, u gradovima pronalazi ljude, a u pustinjama sebe.

2017-11-20T12:27:10+01:0020. Studeni, 2017.|Kultura, Najave|