Škola budućnosti – proveli smo jedan dan u OŠ Linea

Pronašli smo školu zbog koje smo opet poželjeli upisati prvi razred

Škola ne mora i ne smije biti muka već radost. Pronašli smo školu koja je nastavni program osuvremenila i nadogradila modernim i provjerenim pedagoškim metodama.


Počinje sat, ali nema groznog zvuka školskog zvona. Učionica? Možda više izgleda kao igraonica, ali samo na prvi pogled. Učenju i znanju ovdje se pristupa vrlo odgovorno. Doduše, na način koji je mnogo razumljiviji i ugodniji svakom prvašiću. Nalazimo se u Privatnoj osnovnoj školi Linea, smještenoj u Sesvetama.

Polazak u osnovnu školu uzbudljivo je razdoblje za svako dijete. Ali često i veliki stres. Nova sredina, puno novih malih i velikih lica, te novih obaveza koje za mnoge školarce predstavljaju ozbiljan izazov. Srećom, danas možemo odabrati školu koja će najbolje odgovarati potrebama i interesima djeteta.

U potrazi za školom za naše dijete, tražili smo ozbiljan program u uvjetima gdje bi nastavnica mogla svakome djetetu posvetiti potrebnu pažnju, smatrajući kako jedino na taj način svako dijete može ostvariti svoj potencijal. Nakon što smo pričali s ravnateljicom, bili smo uvjereni kako je upravo Privatna osnovna škola Linea prava škola za nas. Sada, s odmakom od jednog polugodišta, možemo reći kako smo sretni što smo tada bili u pravu. Samo tako dalje“, ispričala je zadovoljna mama jednog prvašića, gospođa Ivana Čabraja Mračević.

Škola u kojoj će djeca zavoljeti učenje

Na samom početku školovanja, u prvom i drugom razredu, primarni je cilj prilagodba na novo okruženje i svladavanje izazova koje škola donosi. Kako pravilno učiti, kako komunicirati, poticati logično razmišljanje i dječju znatiželju. S takvom vizijom krenula je u rad Privatna osnovna škola Linea, koja je redovni kurikulum propisan od Ministarstva znanosti i obrazovanja nadogradila načelima Montessori pedagogije.

Nema klasičnih školskih klupa, svaki razred pohađa mali broj učenika što nastavnicima omogućava individualniji pristup, ali i više energije i vremena da se posvete svakom djetetu. Kako to izgleda u praksi, objasnila nam je ravnateljica Ana Bubalo Tikvan.

Željeli smo stvoriti školsko okruženje u kojem će djeca zavoljeti učenje. Fokus je na istraživačkom učenju, gdje oni sami uče kroz razne projekte i pokuse. Želimo da djeca nauče nešto zato što im je to zanimljivo, a ne da im se nameću činjenice koje moraju naučiti napamet. Kako bismo razvili samostalnost kod djece potičemo ih da ˝učine to sami˝. Koristeći razne materijale omogućujemo djeci kontrolu pogreške i samostalan rad s materijalom što uključuje neometano kretanje učenika koje je često onemogućeno u redovnoj nastavi, a koje je djetetu potrebno jer ga stavlja u interakciju s okolinom. Uvažavamo jedni druge, učimo jedni od drugih, međusobno si pomažemo. Nastojimo stvoriti toplo i sigurno okruženje u kojem će svaki učenik spoznati sebe te razvijati vlastite potencijale“, ističe ravnateljica Bubalo Tikvan.

Napredne metode učenja u ugodnom okruženju

Bez već spomenutog nervoznog zvuka školskog zvona, za djecu dan počinje jutarnjim razgibavanjem, krugom pozdrava, vježbama tišine, pjevanjem i igrama ritma. Kada govorimo o metodama koje se koriste u nastavi, učenje uvijek kreće od konkretnoga prema apstraktnom. Primjerice, kako bi djeca lakše savladala učenje slova, kreće se od opipavanje predmeta kako bi se uočio glas kojim počinje, zatim slijedi pisanje glasa u kukuruznoj krupici, zatim opipavanje modela slova i tek na kraju pisanje u pisanku, objašnjavaju u školi.

Sjećate se i sami kako je čest problem tradicionalnog obrazovanja bubanje nepovezanih podataka i informacija, koje zaboravite čim prođe ispit? Naravno, takav pristup učenju stvara nervozu i odbojnost prema školi i učenju općenito, te jedan je od velikih problema u obrazovnom sustavu. Zato je u Privatnoj osnovnoj školi Linea naglasak na integriranom poučavanju, što znači da se sadržaji koje djeca uče u školi povezuju u smislenu cjelinu i da ih neće zaboraviti čim napuste učionicu.

Smisleno učenje gradi temelje trajnog znanja

U tradicionalnom poučavanju, predmeti su rascjepkani po satima i sadržaj se ne povezuje, a time je znanje vrlo površno, a motivacija za učenjem vrlo mala. Povezivanjem predmeta se stvaraju čvršće relacije među pojmovima s ciljem ovladavanja čitalačkih, matematičkih, prirodoslovnih i umjetničkih vještina. Prema tome, učenik kroz sve predmete obrađuje jednu temu na vrlo spontan način. Primjer jednog takvog poučavanja je obrada priče Vrlo gladna gusjenica (Eric Carle). Ova priča služi kao motivacija u području književnosti (hrvatski jezik) nakon koje učenik upoznaje dane u tjednu, zdravu i nezdravu prehranu te proces metamorfoze (priroda i društvo), upoznaje matematičku operaciju zbrajanja tj. zbrajaju se komadi hrane koje je gusjenica pojela (matematika). Učenici istražuju osobitosti gusjenica i na taj način vježbaju čitalačke vještine“, objašnjava učiteljica Darja Savković.

Naposljetku, dodatnim samostalnim istraživanjem učenici uočavaju predivne raznolikosti gusjenica u svijetu i leptira koje mogu služiti kao motiv u likovnoj kulturi. Sve ovo potiče učenika na cjelovito učenje, razvijanje kritičkog mišljenja, rješavanje problema i poboljšava dugoročno znanje”, zaključuje učiteljica Darja.

Ovaj princip rada vodi nas ka suvremenijem modelu obrazovanja jer odgaja znatiželjne školarce koji vole i znaju učiti, razmišljati i komunicirati. I to je ono što već godinama želimo od našeg obrazovanja, a Privatna osnovna škola Linea odlučila je nešto i poduzeti po tom pitanju!

Više informacija o prijavama i upisima možete saznati radnim danom od 8-16 sati na broj telefona +385 1 2005 986 ili putem maila: [email protected].

 

2023-02-20T14:30:12+01:0020. Veljača, 2023.|Sponzorirani članak|