Susret s poduzetnicima i obrtnicima

Na inicijativu gradskog odbora za gospodarstvo jučer je Grad Ivanić-Grad organizirao susret s poduzetnicima i obrtnicima u svrhu razmjene mišljenja, ideja i prijedloga za olakšanje i unapređenje njihovog poslovanja. Inicijator susreta je predsjednik novoosnovanog Odbora za gospodarstvo Krešimir Golubić, a odazvalo se 15-ak poduzetnika. Nisu se odazvali predstavnici porezne uprave i ostalih institucija iznad gradske razine, o kvaliteti čijega rada ovise poduzetnički projekti.

U uvodnom dijelu predstavljeni su rezultati poslovanja poduzetnika i obrtnika za 2016. i 2017. godinu. Na području Grada Ivanić- Grada posluje oko 350 poduzetnika, koji su u prošloj godini ostvarili dobit oko 50 milijuna kuna, čime zauzimaju 68. mjesto u poretku gradova u Hrvatskoj. Najviše ulažu u opremu, strojeve, građevine i vozila (97,8%), a najmanje u software, te u istraživanje i razvoj (2,2%).

Razvojna agencija Ivanić-Grada IGRA je predstavila svoje projekte i usluge, čija je uloga biti lokalna potporna poduzetnička institucija, koja usmjerava i potiče i razvoj Grada i okolnih naselja. IGRA nudi usluge savjetovanja i informiranja, te pripreme i prijave projekata na regionalne, nacionalne i EU programe i natječaje. Najveći im je projekt priprema i izgradnja modularnog drvno-tehnološkog poduzetničkog inkubatora, koji bi trebao biti završen do kraja iduće godine.

Prisutni su ispunili anketu o poslovnoj klimi i mogućnostima u Ivanić- Gradu, te iznijeli svoje poteškoće i prijedloge. Komunikaciju između Grada i poduzetnika ocijenili su niskom ocjenom 2,2. Poduzetnici su među problemima istaknuli nemogućnost pronalaska potrebnoga stručnog kadra na području Grada i brojnost nameta.

Poduzetnicima su najpotrebnije informacije projekcija troškova i popis dokumentacije koja je potrebna pri novoj izgradnji i investiranju.

U raspravi na kraju susreta dotaknute su brojne gradske teme koje direktno utječu na poduzetništvo i obrtništvo, poput razvoja poduzetničkih zona, infrastrukturnih projekata, proširenja Naftalana, ali i sve većeg odlaska mlade radne snage.

Poduzetnike je u ime grada pozdravio zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj napomenuvši kako je ovo tek prvi korak ka boljoj komunikaciji s Gradskom upravom, a time i uspješnijoj suradnji na korist svih prisutnih.

Izvor: Obiteljski radio Ivanić

2018-07-02T08:47:19+00:0028. Lipanj, 2018.|Gospodarstvo, Novosti|
Stranica koristi web kolačiće Više informacija PRIHVAĆAM
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.