Svečano obilježena 28. obljetnica vojno redarstvene akcije “Bljesak”

U Ivanić-Gradu je jučer svečano obilježena 28. godišnjica vojno-redarstvene akcije “Bljesak”. Položen je vijenac i zapaljene su svijeće ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, a ceremoniju su predvodili gradonačelnik Javor Bojan Leš i njegov zamjenik Tomislav Cuvaj.

Danas je dan kada se prisjećamo jedne od najveće vojno redarstvene akcije naše vojske i policije. Akcija “Bljesak” bila je ključni trenutak u povijesti Hrvatske, koji je doveo do oslobođenja velikog dijela okupiranog teritorija i uspostave kontrole nad važnom autocestom. No, isto tako, danas se prisjećamo svih onih hrabrih branitelja koji su položili svoje živote za slobodu naše domovine, kao i svih nestalih i umrlih branitelja. Neka nam njihov herojski čin služi kao vječna inspiracija i podsjetnik na vrijednosti koje trebamo njegovati u našoj društvenoj zajednici“, rekao je gradonačelnik Leš.

Na svečanosti su uz izaslanstvo Gradske uprave i Gradskog vijeća, vijence položili i svijeće zapalili roditelji poginulih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, specijalne i temeljne policije te političkih stranaka. Nakon odavanja počasti u Parku hrvatskih branitelja, izaslanstva su posjetila i spomen bistu Rudolfa Perešina, hrvatskog ratnog pilota poginulog u vojnoj akciji, te su odali počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenca.

Podsjetimo, vojno-redarstvena akcija “Bljesak” započela je 1. svibnja 1995. godine, kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. U samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor, a uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac.

Akcija “Bljesak” bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije “Otkos 10” iz prosinca 1991. godine, kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. Danas se ovaj događaj smatra jednim od najznačajnijih trenutaka u povijesti moderne Hrvatske.

Ožetski Zoran

2023-05-02T11:54:19+02:002. Svibanj, 2023.|Novosti|