Sveti Martin: Od rimskog viteza do zaštitnika vinograda

Sveti Martin, čiji se blagdan obilježava 11. studenog, ima bogatu povijesnu i kulturnu pozadinu, posebice u Hrvatskoj gdje je poznat kao zaštitnik vinograda i vinogradara.

Povijest Svetog Martina: Rimski Vitez i Biskup Toursa
Martin je bio poznat po svojoj blagosti i milosrđu te se, nakon vojne službe, zaredio i postao važnom figurom u kršćanstvu. Godine 370. posvećen je za biskupa Toursa, a njegov spomendan slavi se na dan njegove smrti, 11. studenog 397.

Legenda povezuje Svetog Martina s vinogradarstvom, navodeći da je bio veliki ljubitelj vina i sam vinogradar, što ga je navodno inspiriralo da uvede običaj krštenja mošta.

Guske u Priči Svetog Martina: Od Sakrivanja do Simbola
Još jedna zanimljivost iz njegova života je anegdota o guskama. Kada je trebao biti imenovan za biskupa, Martin se sakrio među guskama kako bi izbjegao tu čast, ali su ga guske izdale svojim glasanjem.

Martinje u Hrvatskoj: Proslava Pretvorbe Mošta u Vino
Proslava Martinja u Hrvatskoj ima duboke korijene u narodnim običajima. U Moslavini, kao i u mnogim drugim dijelovima zemlje, ovaj blagdan se obilježava s posebnim žarom. Tradicionalno se u ugostiteljskim objektima na području Ivanić-Grada organiziraju bogate gozbe s pečenom guskom i mlincima, uz ceremoniju krštenja mladog vina.

U nekim dijelovima Hrvatske, poput Općine Sveti Martin na Muri, proslava je dobila status nematerijalnog kulturnog dobra, čime se priznaje njezina kulturna i povijesna važnost.

Zaštitnik Mnogih: Sveti Martinov Utjecaj i Nasljeđe
Sveti Martin je stekao status zaštitnika raznih skupina i djelatnosti, osim vinogradara i vojnika, bio je zaštitnik konjanika, gostioničara, liječenih alkoholičara, hotelijera, gusaka, uzgajivača konja, švicarske papinske garde i Francuske. Njegovo ime potječe od rimskog boga rata, Marsa, što odražava njegovu vojničku prošlost i utjecaj u kršćanstvu.

O.Z

2023-11-11T16:07:00+01:0011. Studeni, 2023.|Novosti, Zanimljivosti|