Svjetski dan vlažnih staništa: Očuvanje ekosustava ključnih za našu budućnost

Svake godine, 2. veljače, obilježava se Svjetski dan vlažnih staništa kako bi se skrenula pažnja na važnost ovih ekosustava te potrebu za njihovim očuvanjem. Vlažna staništa, kao što su močvare, bare, riječne delte i mangrovi, često se smatraju nepoželjnim područjima, ali zapravo su vitalni za opstanak naše planete i njezine raznolike biološke raznolikosti.

Što su vlažna staništa?
Vlažna staništa su područja koja su obilježena prisutnošću vode, bilo povremeno ili stalno. Ova područja obuhvaćaju širok spektar ekosustava, uključujući močvare, tresetišta, bare, riječne delte, jezera i mangrove. Ona su dom za mnoge biljne i životinjske vrste, neke od kojih se ne mogu naći nigdje drugdje na svijetu.

Važnost vlažnih staništa
1. Bioraznolikost: Vlažna staništa podržavaju izuzetnu biološku raznolikost. Mnoge rijetke i ugrožene vrste ptica, riba, gmazova i sisavaca nastanjuju ova područja.
2. Voda i filtriranje: Vlažna staništa djeluju kao prirodni filtri za vodu. Ona apsorbiraju štetne tvari iz vode, pomažući očuvati kvalitetu pitke vode.
3. Obnova obala: Mangrovi i riječne delte djeluju kao prirodna obrana od erozije obala i štite kopno od udara uragana i poplava.
4. Klimatska regulacija: Vlažna staništa igraju ključnu ulogu u regulaciji klimatskih promjena. Pohranjuju ogromne količine ugljika, pomažući usporiti globalno zatopljenje.
5. Resursi za ljude: Ljudi koriste vlažna staništa za ribolov, uzgoj riže i drugih usjeva, te kao turističke destinacije.

Vlažna staništa u Hrvatskoj
Hrvatska ima bogatu baštinu vlažnih staništa koja igraju ključnu ulogu u očuvanju biološke raznolikosti i ekosustavima. Neki od najpoznatijih vlažnih staništa u Hrvatskoj uključuju:
1. Kopački rit: Smješten u istočnom dijelu Hrvatske, Kopački rit je jedno od najvećih močvarnih područja u Europi. Ovo stanište dom je mnogim pticama selicama i ribljim vrstama.
2. Lonjsko polje: Ovo je jedno od najvećih poplavnih područja u Europi i nalazi se duž rijeke Save. Lonjsko polje dom je raznovrsnim pticama, sisavcima i biljkama.
3. Vransko jezero: Smješteno na istočnoj obali Jadranskog mora, Vransko jezero je stanište ptica močvarica i jedan od ključnih ornitoloških lokaliteta u Hrvatskoj.
4. Neretva delta: Ova riječna delta, koja se proteže prema Jadranskom moru, dom je raznolikom biljnom i životinjskom svijetu, uključujući ptice selice i sisavce.

Svjetski dan vlažnih staništa podsjeća nas na važnost očuvanja ovih ekosustava i njihovu nezamjenjivu ulogu u održavanju ravnoteže prirode i podršci životu na Zemlji. Očuvanjem vlažnih staništa u Hrvatskoj i diljem svijeta činimo korak prema očuvanju prirode za buduće generacije.

2024-02-02T19:50:47+01:002. Veljača, 2024.|Novosti|