„Tak su želi naši stari“

U organizaciji KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi i Muzeja Ivanić-Grad održan je prikaz tradicijskih običaja „Tak su želi naši stari“. Prikaz se održao u subotu 06.srpnja 2024. godine u Marekovićevoj ulici u Ivanić Gradu. Posjetitelji su mogli kušati i uživati u starinskim dizanim kolačima koje su pripremili vrijedni članovi KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi. Posjetitelji su mogli čuti i priču o nekadašnjim žetvama koju nam je ispričao Ivan Marković iz Posavskih Brega. Gospodin Marković sa svojih 89 godina je prisutnima i prezentirao kako su nekad izgledale žetve i kako se što radilo. Neki od hrabrijih posjetitelja su i sami uzeli srp i kosu u ruke i okušali se u čarima nekadašnje žetve.

Žetva je bila od životne važnosti za prehranu stoke ali i ljudi. Ako je bila dobra žitna godina znalo se da je osiguran kruh za cijelu godinu za cijelu obitelj. Osim pšenice sijao se i ječam i zob, naravno sve je trebalo požeti. Nije bilo kombajna, sve se radilo ručno pomoću srpa i kose, a kasnije i kosom za konjsku zapregu. Kako bi se što više zrnja sačuvalo u kasu u žetvu se išlo što ranije dok nije bilo jako vruće. Nekad su ljudi pomagali jedni drugima, pa ih se znalo skupiti i do desetak na polju, kako bi što više posla što prije napravili, a žetva je bila težak i naporan posao. Muški su uglavnom s kosam želi, a žene za njima vezale žito u snopove „povesma“. Od zavezanih snopova slagali su se križi, a klasje je bilo okrenuto prema sredini. Kad se poželo cijelo polje snopovi su se slagali na kola i tu se pazilo da je klasje okrenuto prema sredini kako bi se zrnje što više sačuvalo. Žito se vozilo na „vršenje“, odnosno odvajanje zrna od klasja. Zrnje se od klasja odvajalo pomoću dreša. Dreš u Posavskim Bregima je bio u nadležnosti Zadruge, a kasnije Mjesne zajednice. Kako su svi želi u isto vrijeme red za dreš je uvijek bio dugačak. Dreš je odvajao zrnje po kvaliteti, ono najkvalitetnije se koristilo za prehranu ljudi, a ono manje kvalitetno za prehranu životinja. Slama se također koristila za štrajenje u štali. Za korištenje dreša uzimao se određeni postotak žita koji se nazivao ušur. Žito se pospremalo na tavan kuće u platnenim vrećama i koristilo prema potrebi.

Ženska pjevačka skupina KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi je izvela prigodnu pjesmu Ječam žela, te je u radnim nošnjama bilo prisutno još nekoliko članova KUD-a koji su prezentirali žetvu.

2024-07-10T08:29:25+02:0010. Srpanj, 2024.|Novosti|