U Ivanić-Gradu otvorena manifestacija Mjesec hrvatske knjige

Danas je u obnovljenom i proširenom prostoru Gradske knjižnice u Ivanić-Gradu održana svečanost otvorenja Mjeseca hrvatske knjige. Ovogodišnja je manifestacija posvećena planetu Zemlji, u povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje, a moto je Razlistaj se!

Mjesec hrvatske knjige jedna od najvažnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj, koja u fokus dovodi književnost i čitanje, ali i knjižnice kao jednog od glavnih posrednika između knjige i njezinih čitatelja. Dodao je kako često ističemo da knjiga ne bi bilo bez autora, prevoditelja i nakladnika, a pritom zaboravljamo da bez mjesta i ljudi koji se brinu o čuvanju, prezentaciji i dostupnosti knjiga gotovo da ne bi bilo čitatelja – državni tajnik ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak.

Svake godine jedna knjižnica ima čast biti domaćin Mjeseca hrvatske knjige a ove godine je ta čast pripala Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad. Drago nam je i ponosni smo što smo ove godine domaćini ove nacionalne manifestacije koju smo ugostili u novouređenom prostoru naše knjižnice. Osim rekonstrukcije prostora nabavljena je i nova oprema što je dodatno zaokružilo izgled knjižnice. Uređenje knjižnice financirano je od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Ivanić-Grada te sponzorstvom INA-e. Funkcionalan, ugodan i poticajan prostor zalog su za budućnost čime knjižnica privlači još veći broj korisnika i potvrđuje svoju ulogu informacijskog, kulturnog, obrazovnog i socijalnog središta Ivanić-Grada i šire okolice – naglasila je ravnateljica knjižnice Senka Kušar Bisić.

Prostor knjižnice je prekrasan. Vidi se da je uređen s puno pažnje i posvećenosti. Velika zahvala gradu Ivanić-Gradu koji je velikim dijelom sudjelovao u financiranju dok je Zagrebačka županija kroz godine sufinancirala nabavku građe posebno za zavičajnu zbirku i obnovu fonda što je od izuzetne važnosti za lokalnu zajednicu – rekla je Jadranka Dujić Frlan izaslanica župana Zagrebačke županije.

Svečanosti je nazočio i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš

Izuzetno mi je drago što je na nacionalnom nivou prepoznat trud uložen u razvoj kulturnih sadržaja u našem gradu pa tako i uređenje naše Gradske knjižnice Ivanić-Grad. Zahvaljujem svima, posebno Ministarstvu kulture. Grad Ivanić-Grad godinama ulaže značajna sredstva za potrebe u kulturi, pri tome osim ustanova mislim na udruge i pojedince. Imamo prekrasnu i modernu knjižnicu jedino što mi preostaje je da pozovem sve sugrađane da dođu i posude knjige jer uz dobro štivo lakše ćemo prebroditi ova teška vremena uzrokovana epidemijom koronavirusa – rekao je gradonačelnik Leš.

Usprkos pandemiji te pridržavajući se svih epidemioloških mjera tijekom Mjeseca hrvatske knjige održat će se gotovo 1700 programa.

Dio programa održat će se virtualno, a središnji program Čitateljski maraton organizira Hrvatsko čitateljsko društvo. Pod nazivom „Minuta za čitanje“ 23. listopada knjižnice će objaviti videozapise jednominutnog čitanja korisnika, knjižničara i svih koji se žele pridružiti akciji.

Zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige planirano je za 13. studenog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Ministarstva kulture i medija dugogodišnji je pokrovitelj Mjeseca hrvatske knjige.

2020-10-16T16:41:28+02:0015. Listopad, 2020.|Novosti|