U Muzeju Ivanić-Grada otvorena je izložba „Sipčina u Okešincu – ladanjski život u antičko doba“

U petak, 17. lipnja u Muzeju Ivanić-Grada otvorena je izložba „Sipčina u Okešincu – ladanjski život u antičko doba“. Izložbom su predstavljeni arheološki nalazi s lokaliteta Sipčina u selu Okešincu udaljenom dvadesetak kilometara od Ivanić-Grada.

Na obradivoj površini koja je dugo služila kao oranica, nekada se nalazila rimska vila, odnosno kompleks villa rustica – kuća za vlasnike, gospodarske zgrade i sva popratna infrastruktura. Vila se koristila od 1. stoljeća pr.n.e. do trećeg stoljeća. Niz godina na lokalitetu Sipčina (općina Križ) traju iskapanja koja vrši Hrvatski restauratorski zavod, a koja potpomažu Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija i općina Križ.

Sipčina je jedno od važnijih arheoloških nalazišta Moslavine. Položaj koji se neznatno uzdiže nad okolinom, od davnina se koristi isključivo u poljoprivredne svrhe. Upravo su oranjem na površinu dospjeli ostaci raznog građevinskog materijala i keramičkih nalaza. Do sada su otkriveni ostaci dviju rimskih građevina. U prvim stoljećima nove ere na Sipčini se nalazio ruralni građevinski kompleks – villa rustica, za rimsko doba karakterističan stambeni i gospodarski kompleks zgrada smješten izvan naselja.

U Muzeju su izloženi fragmenti zidnog oslika i mozaika, keramika, mali uporabni predmeti i nakit. Ostali nalazi predstavljeni su slikovnim materijalima i tekstom, pa izložba pruža cjelovito znanje o nalazištu.

Predstavljena tema je izazvala veliki interes naših sugrađana i posjetitelja iz okolnih mjesta. Izložba će ostati otvorena do kraja kolovoza.

2022-06-20T11:50:11+02:0020. Lipanj, 2022.|Kultura|