U selu Dubrovčak Lijevi razvija se novo kulturno središte Ivanić-Grada

Program koji je Muzej Ivanić-Grada osmislio za ovogodišnji Međunarodni dan muzeja doista odgovara zadanoj temi za 2020., Muzeji za jednakost: različitost i uključivost.

Izlazeći iz „sjene pandemije“, djelatnici MI-G odlučili su dio programa uz Međunarodni dan muzeja i to upravo onaj, planiran za sam Dan muzeja, 18. svibnja, realizirati pod naslovom MI-G Dubrovčak Lijevi kao locus creandi.

Mjesto događanja bila je zgrada stare škole u selu Dubrovčak, na lijevoj obali rijeke Save, sagrađena godine 1904. kad je selo prolazilo kroz razdoblje i demografskog i gospodarskog prosperiteta. Nakon zatvaranja škole 1972. godine, velebna zgrada pomalo je gubila svoje značenje i više puta mijenjala svoje sadržaje. No, u njoj se smjestio i vrlo aktivni, iste 1972, godine osnovani KUD Posavec – Dubrovčak Lijevi i Topolje koji vjerno, s puno ljubavi i znanja čuva tradicijsku baštinu svoga sela. Od godine 2018. u zgradi djeluje i Muzej Ivanić-Grada. Zgrada stare škole u 2019. upisana je u Registar kulturnih dobara RH.

Program MDM u staroj školi Dubrovčak odvijao se od 12.00 do 18.00 sati, a obuhvatio je prikaz Otvorenog atelijera akad. slikarice Ivane Ožetski, izložbu likovnih radova triju autorica (Andrea Belić, Ivana Ožetski, Zora Škrgulja) pod naslovom Pogled sa ženske strane, susret s privremenom muzejskom čuvaonicom MI-G, etno-izložbu Tradicijsko ruho ivanićke Posavine (u suradnju MI-G i KUD Posavec), Prikaz tehnika ručnoga tkanja (MI-G) i malu likovnu radionicu-igraonicu na temu Ljubav u doba pandemije (program 25. edukativne muzejske akcije EMA).

Događanjem na MDM 2020. U Dubrovčaku, Muzej Ivanić-Grada želi upozoriti na razvojne i kreativne potencijale građevine i sela uz Savu, čemu djelatnici muzeja posvećuju velik dio svoga rada.

2020-05-22T07:34:24+02:0022. Svibanj, 2020.|Kultura, Video vijesti|