U sklopu obilježavanja Dana grada otvorena spomen soba Povijesne postrojbe

Danas je u okviru programa svečane sjednice Gradskog vijeća Ivanić-Grad posjetila ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek koja je tom prilikom otvorila novouređeni prostor Gradske knjižnice.

Nešto prije početka svečane sjednice s gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom prisustovala je otvorenju memorijalne sobe Povijesne postrojbe Ivanić-Grada koja je otvorena u prostoru Gradske uprave. U novouređenom prostoru nalaze se povijesne odore i oružje te fotografije Povijesne postrojbe 10. satnije Ivanić Grad.

Ivanićtvrđa, njeni bastioni i topovi i njeni branitelji bili su stvarnost. U više od dvije stotine godina vojne povijesti za vrijeme najezde Osmanlija, još dok je granica bila na rijeci Česmi, ovdje je bilo sjedište samostalne kapetanije, a kasnije 10. satnije Ivanić u sastavu križevačke pukovnije Varaždinskog generalata, posljednja linija obrane Zagreba, ostataka hrvatskog kraljevstva i zapadnih granica rekao je zapovjednik Povijesne postrojbe Ivica Kozjak.

Nakon upoznavanja s bogatom vojnom prošlošću našeg grada članovi 10. satnije Ivanić po prvi puta u našem gradu pristupili su ceremniji Glasnog pucnja. Da podsjetimo. Sredstvima Grada Ivanić-Grada i Zagrebačke županije Povijesna postrojba Ivanić-Grada 10. satnija Ivanić nabavila je top mužar, repliku 1760. godine, koja je nekoliko mjeseci bila izložena u holu gradske vijećnice.

Od 4. srpnja ova srednjovjekovna replika topa obavljat će glasni pucanj svake prve subote u mjesecu.


Glasni pucanj bit će izveden nakon dvanaestog otkucaja sata na crkvi sv. Petra u Ivanić-Gradu, a prije oglašavanja crkvenih zvona – pozdravljenja. Glasnim pucnjem zapovijeda Ivica Kozjak, zapovjednik Povijesnog postroja 10. satnije Ivanić, a izvodi ga tročlana posada na platou šetnice uz rijeku Lonju, po zapovijedi Nadzapovjednika Povijesne postrojbe Ivanić-Grada. Nadzapovjednik PPIG je po dužnosti je naš Gradonačelnik Javor Bojan Leš.

2020-06-24T21:15:02+00:0024. Lipanj, 2020.|Novosti|
Stranica koristi web kolačiće Više informacija PRIHVAĆAM
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.