Večer s potpisom

Vratili smo se doma iz Gradske knjižnice Ivanić-Grad. Željni druženja, nadahnuća riječima, izmjena dobronamjernosti s prijateljima, zahvaljujući Jadrankovim romanima poklonili smo Ivaniću večer s potpisom dr. sc. Hrvojke Mihanović-Salopek sa Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe, HAZU.

Sjedila sam u publici, slušala njenu analizu književnih djela i upoznavala svog supruga, iznova, po ne znam koji puta.

Nije li divno u sivilu svakodnevice obnavljati, veličati, uzdizati ljubav.

Dani su kada su ljudi zasićeni negativnostima. Nafilane poluvidljivim vođama na društvenim mrežama, “lakozapaljive glave ispunjene slamom” gube dane u mržnji i objedama, a zaboravljaju na ljepotu života.

Pri ruci mi je često knjižica Brune Fererra: “Život je sve što imamo”, samo zbog naslova podijelila bih je širom prosvijednih skupova, jadnim, promrzlim “uzaludnicima”, žalim ih što ne shvaćaju, da tuđe borbe vode. Žalim ih što propuštaju ljubav i zagrljaje. Što ne čitaju knjige, što od paničnog, istovjetnog nam straha od bolesti, propuštaju zdravlje duše, osobnosti, bitnosti.

Toliko sam večeras bila sretna, jer smo okruženi prijateljima, u toplini nazdravili, zapjevali, progovorili o životu, u onoj velikoj, moćnoj snazi u kojoj je postojao prije korona pošasti, najbolje kako smo znali.

Hvala vam, dobri ljudi, prijatelji!

Željka Bitenc

Željka Bitenc

Željka Bitenc je završila Prometni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, objavila petstotinjak tekstova uz Milenijske fotografije Šime Strikomana, kao i za Terra Croaticu, tiskane su joj i dvije knjige poezije: „Ružičnjak pored mora“ i „Cvitak i more“, autorica je velikog broja tekstova i pjesama objavljivanih u elektronskim medijima i književnim časopisima. Njezini su tekstovi objavljivani za potrebe brojnih sportskih i humanitarnih udruga diljem Hrvatske, te su se pod okriljem projekta Milenijske fotografije objavljivali u časopisu Meridijani.

2021-11-27T10:49:52+01:0027. Studeni, 2021.|Kolumne, Kultura, Šetnica|