Velika obnova kolnika na autocesti A3

Od danas, 11. travnja, na području autoceste A3 Bregana-Zagreb-Lipovac na dionici Zagrebačke obilaznice između čvora Jakuševec-čvora Kosnica u smjeru Lipovca i dionici naplatna postaja Zagreb istok-čvor Križ u smjeru Lipovca, započinju veliki radovi obnove kolnika i zamjene odbojne ograde.

Na obje dionice projektom sanacije, a u cilju sprječavanja daljnjeg propadanja konstrukcije, bit će u cijelosti zamijenjena kolnička konstrukcija na voznoj traci (habajući, vezni, nosivi i cementom stabilizirani sloj), dok se na preticajnoj traci mijenja habajući i vezni sloja, a po potrebi i nosivi sloja kolnika. Na dionici čvor Jakuševec-čvor Kosnica radovi će se izvoditi u duljini od 6 km, a na dionici naplatna postaja Zagreb istok-čvor Križ u duljini od 19,5 km. Radovi na ovim dionicama odvijat će se sve dane u tjednu, uključujući i blagdane i praznike, za vrijeme dnevne vidljivosti. Uz povoljne vremenske uvjete, rok izvođenja radova na dionici između čvora Jakuševec-čvora Kosnica je 50 dana, dok je na dionici naplatna postaja Zagreb istok-čvor Križ rok izvođenja 90 dana.

Obzirom na prometna opterećenja te starost preko 40 godina, uz godišnje manje sanacije, ovakve dionice zahtijevaju i periodičke velike zahvate obnove. Zbog kompleksnosti radova i gustoće prometa na ovom dijelu autoceste A3 za vrijeme trajanja radova promet ovim dionicama bit će otežan. Svim korisnicima koji svakodnevno koriste Zagrebačku obilaznicu, preporuka je koristiti alternativne pravce.

Za potrebe osiguranja zone radova uspostavit će se privremena regulacija prometa:

Zagrebačka obilaznica (čvor Jakuševec – čvora Kosnica)

Zbog opsežnosti uspostave privremene regulacije prometa, prometovanje će biti osigurano jednom prometnom trakom te se očekuju veće kolone vozila i zastoji. Po uspostavi privremene regulacije prometa, sav promet će se voditi po jednom kolniku sa po dvije sužene prometne trake u oba smjera, uz ograničenje brzine kretanja. Svi korisnici koji se kreću iz smjera Siska, odnosno Velike Gorice u smjeru Zagreba, a za cilj imaju autocestu A3 (smjer Lipovac) ili autocestu A4 (smjer Varaždin/GP Goričan), preporučeni pravac za uključenje na Zagrebačku obilaznicu je čvor Kosnica.

Dionica između naplatne postaje Zagreb istok i čvora Križ

Zbog opsežnosti uspostave privremene regulacije prometa, prometovanje će biti osigurano jednom prometnom trakom te se očekuju veće kolone vozila i zastoji. Po uspostavi privremene regulacije prometa, sav promet će se voditi po jednom kolniku sa po jednom prometnom trakom u oba smjera, uz ograničenje brzine kretanja. Za promet će biti zatvoren čvor Ivanić Grad i to iz smjera Zagreba u smjeru Ivanić Grada (obilazni pravac je preko čvora Rugvica) te iz smjera Ivanić Grad u smjeru Lipovca (obilazni pravac je preko čvora Križ).

S obzirom na duljinu privremenih regulacija prometa, molimo korisnike za dodatan oprez i poštivanje prometnih znakova.
Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na prometnom servisu HAK-a https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama ili našoj web stranici www.hac.hr . U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnike ćemo obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422.

Izvor:HAC

2023-04-11T12:58:25+02:0011. Travanj, 2023.|Novosti|