Više od 10 godina Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije isplaćuju sredstva za očuvanje gnijezda bijelih roda.

Bijele rode vole društvo i blizinu ljudi, gnijezde se na krovovima kuća, gospodarskim objektima, školama, ali i na stupovima, a hrane na poljoprivrednim površinama. Projektom „Zaštita i očuvanje bijele rode” vlasnicima objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje se naknada u visini od 700 kuna po gnijezdu zbog sanacije šteta, a čime se ujedno doprinosi očuvanju prostora i biološke raznolikosti. Na taj način štite se rode, a istovremeno se stvaraju i uvjeti za razvoj ekološkog turizma u ruralnim područjima.

Rode svoja gnijezda grade od grančica, većih grana, sijena, slame, trave, zemlje te stajskoga gnoja, a u novije doba na gnijezdima, nažalost, često nalazimo plastične vreće i špage. Isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i preko 100 godina, a kako ga svake godine nadograđuju, može doseći impresivne dimenzije i masu. Na početku je teško svega nekoliko kilograma, a najveća zabilježena gnijezda mogu biti visoka i široka preko 2 metra te doseći masu od čak 1000 kg zbog čega može doći do oštećenja krovišta. Stoga krovovi na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode imaju kraći vijek trajanja.

Kako bi ostvarili naknadu od 700 kuna vlasnici objekata, koji sudjeluju u projektu, trebaju provjeriti već popunjene podatke u Obrazac koji su dobili na kućnu adresu, po potrebi izmijeniti ili ispuniti podatke koji nedostaju te potpisati. U slučaju da nisu dobili Obrazac, mogu ga preuzeti ovdje. Popunjeni i vlastoručno potpisani obrazac potrebno je poslati najkasnije do 26. srpnja 2021. godine na adresu: Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, 151. samoborske brigade HV 1, 10430 Samobor ili na email [email protected]

Vlasnici objekata koji na svom objektu (kuća ili gospodarska zgrada) imaju gnijezdo bijele rode, a do sada nisu sudjelovali u projektu trebaju, također, do 26. srpnja 2021. godine kontaktirati Javnu ustanovu Zeleni prsten radi prijave gnijezda na broj telefona: 01/6111-552 ili e-mail: [email protected]

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Hvala stanovnicima Zagrebačke županije na brizi i očuvanju ove posebne vrste.

Također, podsjećam da je Javna ustanova Zeleni prsten krenula s pojačanim promotivnim aktivnostima putem društvenih mreža (Facebook i instagram) pa šaljem spominjanja koja možete koristiti na navedenim društvenim mrežama u najavama događanja, s ciljem veće vidljivosti i povlačenja vaših objava na naše stranice.

2021-07-15T16:33:13+02:0015. Srpanj, 2021.|Novosti|