Vjerujmo u obrtničko

Foto: Clark Young

Gotovo smo došli do kraja još jedne korona godine. Pokazala se dosta zamagljenom, slabo providnom, nimalo inspirativnom, tmurnom.

Zapravo, kako se uzme, svi koji nasjedaju na javno zapomaganje, naricanje i urlanje bez pokrića, odmogli su si. Preskočili su šarenilo zajesenjenosti, nisu niti kušali pucketave vruće kestene u novinskom papiru, zanemarili su opuštene priče kestenjara. Zaboravili su sa zamagljenog kuhinjskog prozora slati srca nasmijanom prolazniku, a onda pucnuti prstima, zasukati rukave i uhvatiti se posla.

Sretnica sam i to kakva! Okružena sam marljivcima. Tako su mi se posložile poslovne, pa onda i sve moje životne karte. Od rane zore pridružujem se radnom svijetu, krenem li Tomislavovom, od Zelenjaka, zapetljam se na Maznici i okolici gradskog sata naklonim se Ivanićanki, pa sve do poljupca sa Savskom, mogla bih ispričati na desetke obrtničkih priča. Onima koji ulažu svoj rad posvećen ženskoj ljepoti, trepavicama i opuštanju, bravurama u kosi, umjetničkom i fotografskom izražaju, toplome treptaju plamena svijeće, modnim šarenilom ispunjenim izlozima, nitima konaca i vune, torbicama i cvijećem i to s takvom lakoćom, prirodno, jer su tako radili njihovi stari s pogledom na zidine ivanićke tvrđe i gradili Ivanić u kojem danas živimo.

O obrtnicima pišem, koji ne nastanjuju samo centar, već su se raširili cijelim Ivanićem; Kloštrom i Križem. I nadaleko su poznati, traženi naši majstori od metala, drveta, tekstila i kože. Ne znam zamjećuju li svi nakit naših zlatara, cipele naših obrtnika obućara.

Nakloniti im se treba, kušati domaće kolače, jela, ispijati kavice kod Matije, Anite i Danijela, izbjegavati obilaznice i vjerovati u svoje snage, ljude, njihove usluge i djela.

Grad ih treba isticati, ponositi se kao herojima, sve naše obrtnike, marljivce, radnike, snimatelje, kreativce, umjetnike, poduzetnike. Vjerujmo u obrtnike. U njihovim radovima, tragovi su, niti davnine, svih požrtvovnih majstora, djedova svih Ivanićana.

Ja kupujem obrtničko, ivanićko, a došla sam u Ivanić iz Ogulina.

/Željka Bitenc/

Željka Bitenc

Željka Bitenc je završila Prometni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, objavila petstotinjak tekstova uz Milenijske fotografije Šime Strikomana, kao i za Terra Croaticu, tiskane su joj i dvije knjige poezije: „Ružičnjak pored mora“ i „Cvitak i more“, autorica je velikog broja tekstova i pjesama objavljivanih u elektronskim medijima i književnim časopisima. Njezini su tekstovi objavljivani za potrebe brojnih sportskih i humanitarnih udruga diljem Hrvatske, te su se pod okriljem projekta Milenijske fotografije objavljivali u časopisu Meridijani.

2021-12-04T11:43:24+01:004. Prosinac, 2021.|Kolumne, Kultura, Šetnica|