Za programe lokalnog sporta i „Hrvatska pliva“ više od tri milijuna eura

U cilju podrške razvoju lokalnog sporta i promicanja tjelesne aktivnosti, ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, donijela je značajne odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje sportskih programa tijekom 2023. godine. Ukupno 2,63 milijuna eura bit će dodijeljeno za 160 sportskih programa koji potiču amaterski sport i tjelesno vježbanje, dok je 485.773,66 eura rezervirano za podršku programima obuke neplivača pod nazivom “Hrvatska pliva”.

Ovom odlukom nastavlja se pozitivan trend podrške lokalnom sportu, koji je iz godine u godinu sve snažniji. Ministrica Brnjac istaknula je kako su izdvajanja za lokalni sport porasla deseterostruko od 2016. godine, a broj programa kontinuirano raste. Ti programi omogućili su bavljenje sportom za više od 310.000 korisnika tijekom posljednjih osam godina, posebno djece i mladih.

Dodatno jačanje podrške lokalnom sportu dogodilo se novim Zakonom o sportu, koji je omogućio sufinanciranje županijskih sportskih zajednica za stručni kadar i opremu za djecu i mlade do 18 godina. Ministrica je istaknula kako su za tu svrhu osigurana sredstva od 3 milijuna eura u 2023. godini.

Sufinancirani programi imaju jasne ciljeve: poticanje amaterskog sporta i zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje, organiziranje sportskih natjecanja te sudjelovanje u istima. Osim toga, programi obuke neplivača pod nazivom “Hrvatska pliva” imaju za cilj širenje plivačke kulture i poticanje građana da nauče plivati te se aktivno uključe u rekreativno bavljenje plivanjem.

Ministrica Brnjac istaknula je važnost ovih financijskih potpora u poticanju zdravog načina života te je pozvala sve građane da se aktivno uključe u programe i doprinesu promicanju tjelesne aktivnosti i sportskog duha u Hrvatskoj.

Odluke o raspodjeli financijskih sredstava možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Izvor: Ministarstvo turizma RH

2023-08-16T09:58:20+02:0016. Kolovoz, 2023.|Iz Hrvatske, Novosti|