Zagrebačka županija među najuspješnijim regijama: Grad Ivanić-Grad u gornjoj polovici

Prema najnovijoj Odluci Vlade Republike Hrvatske, Zagrebačka županija ponosno nastavlja svoj put među najuspješnijim regijama, svrstavajući se u četvrtu skupinu razvijenosti. Ova prestižna kategorizacija svjedoči o kontinuiranom napretku i gospodarskoj stabilnosti regije, uz bok Gradu Zagrebu, Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj i Zadarskoj županiji.

Osim Zagrebačke županije, analiza razvijenosti pokazala je zanimljiv raspored ostalih županija po skupinama, s Krapinsko-zagorskom, Međimurskom, Primorsko-goranskom, Splitsko-dalmatinskom i Varaždinskom županijom u trećoj skupini. Drugu skupinu čine županije koje pokrivaju širok spektar Hrvatske, dok prvu skupinu predvode regije s prostora kontinentalne Hrvatske, pokazujući različite razine gospodarskog i socijalnog razvoja.

Inovativni indeks razvijenosti, temeljen na pokazateljima kao što su stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, proračunski prihodi, demografski trendovi, obrazovna struktura i indeks starenja, ključan je alat u mjerenju uspješnosti regija.

Posebno valja istaknuti Ivanić-Grad, koji je zahvaljujući sveobuhvatnim naporima lokalne samouprave i zajednice, ostvario visoko mjesto na ljestvici razvijenosti, svrstavajući se u sedmu skupinu i time potvrđujući svoju poziciju kao jedan od lidera u Zagrebačkoj županiji.

Analiza pokazuje pomake u odnosu na 2018. godinu, smanjenje broja ispodprosječno razvijenih jedinica lokalne samouprave i povećanje broja onih s iznadprosječnom razvijenošću, odražavajući pozitivne trendove u razvoju hrvatskih regija.

Dok se Hrvatska nastavlja kretati putem gospodarskog oporavka i razvoja, rezultati najnovijeg indeksa razvijenosti pružaju dragocjen uvid u dinamiku regionalnog napretka, istovremeno naglašavajući važnost prilagodbe i inovacija u planiranju budućnosti.

2024-02-18T09:10:48+01:0018. Veljača, 2024.|Novosti|