Završen prvi dan “Tour de Marča”: podijeljene nagrade za Trail trčanje i nordijskom hodanje

Tradicionalna manifestacija “Tour de Marča” u Ivanić-Gradu, koja se ove godine održava 11. i 12. svibnja, zabilježila je rekordan broj sudionika. Organizirana od strane CroFull Adventure i Grada Ivanić-Grada, uz podršku Hrvatskih šuma i Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, ova dvodnevna outdoor manifestacija postala je ključna točka okupljanja zajednice i istaknuta turistička atrakcija.

Gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš, tijekom dodjele nagrada izjavio je o uspješnosti događaja i planovima za njegovo proširenje. “Ovogodišnja utrka nije samo prilika za postavljanje osobnih rekorda, već i za jačanje zajednice. S obzirom na broj sudionika, veći nego ikad prije, već pripremamo teren da sljedeća godina bude na međunarodnoj razini,” najavio je Leš.

Događaj “Tour de Marča” sastoji se od MTB utrke (cross-country mountainbike) i trail trčanja. MTB utrka održana je jučer, 11. svibnja, s natjecateljima u muškoj, ženskoj i timskoj Epic kategoriji na stazi ukupne duljine 46 km (2 kruga), te u muškoj i ženskoj Sport kategoriji na stazi od 24 km (1 krug). Trail trčanje odvija se danas, 12. svibnja, s natjecateljima u dvije kategorije: staza od 26 km i staza od 16 km, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Od sljedeće godine, “Tour de Marča” bit će dio KontinenTrail lige – prestižne lige trail trčanja u središnjoj Hrvatskoj, što će dodatno povećati njegovu vidljivost i ugled. Očekuje se da će to privući sportaše iz cijelog svijeta.

Leš je također naglasio kako događaj pridonosi promociji zdravog načina života, što je u skladu s opredjeljenjem grada. “Naš grad je posvećen stvaranju okruženja koje potiče ne samo rekreaciju i fizičko zdravlje kroz aktivnosti poput planinarenja, trčanja i biciklizma, već i pruža bijeg od urbanog života,” rekao je.

Ivica Kostelić, poznati hrvatski skijaš i jedan od organizatora, podijelio je svoje zadovoljstvo s razvojem događaja: “Ovo je postalo više od sportskog natjecanja; to je prilika za svakoga da se okuša u nečemu novom i uživa u ljepotama naše prirode. Ponosni smo što naša manifestacija dobiva međunarodni značaj i što možemo pokazati svijetu što Hrvatska ima za ponuditi u pogledu outdoor sportova.”

S pripremama za sljedeću godinu već u tijeku, lokalna uprava i turistička zajednica s entuzijazmom podržavaju ono što vide kao rastući stup lokalne kulture i turizma. “Očekujemo da će sljedeća međunarodna utrka ne samo staviti nas na kartu, već i okupiti ljude iz svih sfera života kako bi podijelili radost trail trčanja,” zaključio je gradonačelnik Leš.

2024-05-12T08:57:27+02:0012. Svibanj, 2024.|Novosti, Sport|