Završila je akcija u sklopu projekta KardioPRotect – preventivnom liječničkom pregledu odazvalo se više od 1280 osoba

Završila je kampanja javnozdravstvenih akcija u sklopu projekta KardioPRotect, koji provodi Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Posljednja akcija, deveta u nizu, održana je protekloga vikenda u Vrbovcu. Ukupno je u devet akcija, održanih u devet gradova Zagrebačke županije, na preventivni liječnički pregled došlo više od 1280 osoba.

– Zadovoljni smo odazivom! Cilj je bio pregledati tisuću osoba. Sredinom listopada imat ćemo završnu konferenciju s evaluacijom projekta. Preventivni pregledi, uz mjerenje krvnoga tlaka i razine šećera u krvi, obuhvaćali su i izračun indeksa tjelesne mase i prikupljanje podataka o kroničnim bolestima, pa će nam evaluacija dati i presjek zdravstvenoga stanja stanovništva Zagrebačke županije – kaže Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Govori da bazični posao hitne medicinske službe nije prevencija, ali da će Zavod nastaviti s ovakvim akcijama.

– Svakako, ne kanimo stati! Ako ovakvim akcijama spasimo i samo jedan život, trud se isplatio. Želimo ljude iznova upozoriti, osvijestiti ih da sami moraju paziti na svoje zdravlje. Neće to nitko učiniti umjesto njih – kaže Gajnik. Zavod trenutno educira stanovništvo kako, u slučaju potrebe, koristiti vanjski defibrilator, a zajedno s partnerima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore priprema novi EU projekt koji bi, osim nabave opreme, ponovno obuhvatio i preventivne liječničke preglede.

Projekt “KardioPRotect”, osim preventivnih liječničkih pregleda, obuhvaćao je edukativnu kampanju na društvenim mrežama i u programima lokalnih radio postaja, kao i izradu edukativnih promotivnih materijala. Vrijednost projekta je 44.561,34 eura, a intenzitet potpore 100%. Projekt se sufinancira sredstvima Europskoga socijalnog fonda.

* Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije

2023-08-28T13:21:22+02:0028. Kolovoz, 2023.|Iz Hrvatske, Vijesti iz županije|